Mjölby kommun är ovanligt restaurangtätt, vilket det finns olika skäl till: närheten till E4, hotell- och restaurangutbildningar, lägre hyror än exempelvis Linköping, många arbetsplatser med mera.
– Livsmedelsverket uppmanar oss att vi ska vara ute och göra inspektioner oftare, säger Jennie Söderstedt Tedelid som sköter kontrollen tillsammans med Michael Johansson.
Egentligen ska de vara tre. En har slutat och det ska även Jennie, men två nya inspektörer kommer att ta över i vår.
Hur ofta kontrollerna sker och hur mycket tid inspektörerna avsätter avgörs av vilken riskklassning livsmedelsverksamheten hamnar i. Det handlar inte bara om storleken utan exempelvis även vilket typ av livsmedel som hanteras och vilka de är avsedda för, varav barn och äldre ses som extra känsliga.
En treårsplanFör att höja ambitionsnivån har inspektörerna tagit fram en plan för tre år framåt. Alla ställen ska ha inspekterats fram till 2016, medan eventuella avvikelser följs upp med en gång.
En större restaurang kan få riskklassning motsvarande sju timmar per år. Det innebär två till tre besök, utöver tid för förberedelse med inläsning och efterarbete. Resultaten skickas vidare till Livsmedelsverket som varje år ställer samman alla kommuners livsmedelskontroll.
Mjölbys livsmedelsanläggningar är ungefär lika bra eller dåliga som övriga, är inspektörernas bedömning.
Det finns inget fall som har gått så pass långt att det belagts med förbud och har fått stänga. Däremot finns det några fall där miljökontoret har förelagt verksamheter med viten, det vill säga en slags böter.
I tre fallEfter inspektionen får den som ansvarar för verksamheten, exempelvis restaurangägaren, en kontrollrapport. I de fall där det finns brister begär miljökontoret in kompletteringar eller så blir det en ännu uppföljande inspektion.
– Har vi varit där flera gånger och det har inte hänt någonting är vi skyldiga att vidta åtgärder, säger Michael Johansson.
När miljönämnden beslutat om vite har det i vissa fall visat sig att verksamheterna inte följer föreläggandet. Då kan miljökontoret ansöka hos Förvaltningsrätten om att vitet ska dömas ut, det vill säga betalas.
Det har nu också hänt i tre fall. Vid de senaste inspektionerna hade ett av företagen rättat till flertal brister och ett företag hade rättat alla sina brister.