Skarp kritik mot Mjölby kommun

Socialstyrelsen riktar skarp kritik mot omsorgs- och socialnämnden i Mjölby kommun. Enligt Socialstyrelsen finns det flera allvarliga brister i handläggningen av anmälningar som rör barn som riskerar att fara illa.

Foto:

MJÖLBY2012-06-13 11:45

Socialstyrelsen har tidigare riktat kritik mot kommunen för att inte ha utrett misstankar om att ett tvåårigt barn misshandlades. Barnet avled senare.

Verksamhetstillsyn

Socialstyrelsen fann då en rad brister och beslutade även att genomföra en verksamhetstillsyn för att se hur kommunen generellt handlägger anmälningar om barn som far illa.

I den tillsynen har Socialstyrelsen funnit flera brister. Socialstyrelsen har bland annat granskat 18 anmälningar. I tretton av anmälningarna beslutade kommunen att inte inleda en utredning.

- Vi ser till exempel att det i minst hälften av de granskade anmälningarna där kommunen inte gått vidare funnits uppgifter som krävt en utredning för att kunna bedöma det enskilda barnets behov av stöd. Men någon utredning har aldrig inletts och det är allvarligt, säger Erik Kangeryd, sektionschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

"Anmärkningsvärt"

Socialstyrelsen är också kritisk mot att kommunen inte agerat "skyndsamt" vid anmälningar om att barn misstänkts fara illa.

- Det är anmärkningsvärt att dessa bedömningar tog mer än fyra veckor i sju av de granskade ärenden. I ett fall pågick förhandsbedömningen i två månader och det hölls flera samtal med den yngre personen utan att föräldrarna kontaktades, säger Erik Kangeryd i pressmeddelandet.

Kommunens kommentar

Anders Granqvist är kommunens myndighetschef för aktuell förvaltning. Han är inte förvånad över att kritiken kommer om uteblivna utredningar.

- För ungefär ett år sedan valdes tio kommuner ut för en granskning i Socialstyrelsens östra region. De fick ungefär motsvarande kritik som vi nu får och vi har anammat den. Vi har förändrat och höjt graden av registrering efter tillsynen.

Anders Granqvist säger att i många fall får familjerna stöd och vårdinsatser av andra vårdgivare. Då har förvaltningen inte sett det som nödvändigt att starta en egen utredning när motivation till förändring finns.

-Vi kontaktar alltid familjen och har ett möte med föräldrar och barn.

"Ibland svårt få till tider"

När det gäller att förhandsbedömningarna tar för lång tid är Anders Granqvist mer självkritisk, men menar att det finns förklaringar.

- Vi är mån om att träffa föräldrar och barn innan en utredning startas, om det inte är uppenbart att en sådan ska inledas. Ibland är det svårt att få till tider.

Senast den 1 november ska kommunen redovisa vilka åtgärder som vidtagits, annars riskerar kommunen ett föreläggande om att betala vite.

Läs mer i torsdagens tidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!