Ann-Margreth blev årets seniorkock: "Jättenervöst"

En dag fick Ann-Margreth Lindén, kock på Bokens kök, ett infall. Hon skickade in ett bidrag till en tävling där bästa offentliga maträtt skulle koras. Vad som hände sen hade hon aldrig kunnat tro.

I våras fick Ann-Margreth Lindén ett infall och skickade in ett bidrag till tävlingen där årets bästa offentliga måltid skulle koras. Att tävlingen var rikstäckande tänkte hon inte på då. "Jag förstod nog inte hur stor tävlingen faktiskt var", säger hon.

I våras fick Ann-Margreth Lindén ett infall och skickade in ett bidrag till tävlingen där årets bästa offentliga måltid skulle koras. Att tävlingen var rikstäckande tänkte hon inte på då. "Jag förstod nog inte hur stor tävlingen faktiskt var", säger hon.

Foto: Jennifer Grönquist

Mjölby2023-11-18 10:00

I slutet av oktober var det dags för årets White Guide Junior och White Guide Senior-gala, där årets bästa offentliga måltid skulle koras. Nominerade kockar från skolor och äldreboenden i hela landet var på plats.

– Jag skickade in en ansökan i maj, man skulle skicka in ett recept. Sen blev det sommar och semester, och jag tänkte inte mer på det. Sen i augusti kom det ett mejl där det stod att jag var en av fem som gått vidare, berättar Ann-Margreth och fortsätter:

– Det blev en liten halvchock.

Den 30 oktober bar det av till Lund, där finalen skulle avgöras. Receptet Ann-Margreth skickat in var på buljong- och ölkokt potatis, persiljebiffar med dijonsenap, smetana på dijonsenap samt saltgurka och picklad rödlök. Nu var dags att se om rätten kunde charma juryn.

– Jag hade med mig potatis från Skänninge och saltgurka från Kinda, jag tryckte jättemycket på det lokala. Det var min tanke från början, så jag hade med mig smutsig potatis i resväskan, säger Ann-Margreth och skrattar.

Själva tävlingen var en spännande upplevelse. Kvällen innan avfärd fick finalisterna veta att de skulla laga ytterligare en rätt – kåldolmar med en personlig twist.

– Det var jättenervöst. Jag fick vänta ganska länge, för jag var sist in. Men när jag väl började laga var det bara att fokusera.

undefined
I våras fick Ann-Margreth Lindén ett infall och skickade in ett bidrag till tävlingen där årets bästa offentliga måltid skulle koras. Att tävlingen var rikstäckande tänkte hon inte på då. "Jag förstod nog inte hur stor tävlingen faktiskt var", säger hon.

Och visst föll Ann-Margreths mat juryn i smaken. Motiveringen till varför just hon vann lyder: ”Årets Seniorkock 2023 gillar lokala råvaror och står på en stadig grund i den svenska husmanskosten. Den personliga twisten finns också där – men går aldrig överstyr. En lågmält tindrande stjärna”.

– Jag trodde inte att det var sant, alla var jätteduktiga med snygga upplägg och allt. Jag var den enda som hade potatis och kött. Jag tänkte att de äldre ska tycka om det här, så jag tror att det var det, att det stack ut.

Vinsten har gett Ann-Margreth en ordentlig motivationsboost.

– Jag tänkte att någon gång i mitt liv ska jag tävla, och nu har jag gjort det. Det här kan jag ha som ett fint minne.

Det här är dock inte första gången Ann-Margreth tar emot pris. När Hagdahlsakademien delade ut Årets äldermatspris tidigare i år gick titeln till vårdboendet Boken.

– Jag blev inbjuden till prisutdelningen och fick äta en jättefin middag hos vår Landshövding på Linköpings slott.

undefined
Kvällen innan det var dags att resa ner till Lund fick finalisterna ett mejl om att de skulla laga ytterligare en rätt: kåldolmar med en twist. "Jag valde att ha med äpple, för det passade bra", berättar Ann-Margreth.
undefined
Ann-Margreth har arbetat som kock i 30 år. Hon började som elev och avancerade sedan uppåt. Efter att ha arbetat som restaurangchef på Malmen ett tag kände hon att det var dags för en förändring. "Jag ville börja laga mat igen", säger hon. Sedan 2019 är hon kock på Bokens vårdboende.

Ann-Margreth brinner verkligen för att laga mat. För henne handlar det om kreativitet, och det bästa att laga är just husmanskost.

– Det är det roligaste. Det vanliga går att göra jättebra, och kan twistas till om man vill.

Det har nu gått några år sedan hon började arbeta på Bokens vårdboende, och här vill hon stanna. Här lagas även maten till Dackehemmet samt ett vårdboende i Väderstad och två i Skänninge.

– Jag älskar mitt jobb och har förmånen att vara kreativ och få fria händer i mitt arbete. Vi har stort fokus på att så mycket som möjligt av maten ska vara hemlagad.

Ann-Margreth tycker att det är viktigt att prata om maten som serveras på vårdboenden.

– Jag tycker att man kunde prata om äldrematen mer än vad vi gör, för det är lika viktigt att de får bra grejer.

Alla de avdelningar Bokens kök levererar till får vara med och önska vilken mat som ska serveras.

 – Vi har menyråd, där de får vara med och bestämma. Då väljer vi ut det de önskar mest, vilket brukar vara mycket kåldolmar och kålpudding. Då får de vara engagerade och känner sig lyssnade på, det är jätteviktigt.

undefined
När Hagdahlsakademien tilldelade vårdboendet Boken priset Årets äldermat tidigare i år fick Ann-Margreth chansen att ta emot det. Efter prisutdelningen bjöds det på finmiddag på Linköpings slott.
undefined
För Ann-Margreth handlar matlagning om kreativitet och glädje. "Jag vet inte vad jag skulle ägna mig åt annars. Att laga mat är det bästa", säger hon.
Tävlingen

White Guide Junior och White Guide Senior är de enda tävlingarna i Sverige som bedömer helheten. Juryn har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, individfokus, engagemang från rektorn eller boendechefen, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för våra yngre och våra äldre matgäster. Totalt är drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden testade under det senaste året.

Källa: whiteguidejunior.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!