SJ startar egen utbildning: "Inget hot mot Protrain"

SJ ska starta egen lokförarutbildning – i Stockholm. Orsaken är akut brist på lokförare. På Protrain i Mjölby ser man inte konkurrensen som ett hot.

Det är brist på lokförare och de som utbildas via yrkeshögskola – till exempel i Mjölby – räcker inte. SJ startar egen utbildning.

Det är brist på lokförare och de som utbildas via yrkeshögskola – till exempel i Mjölby – räcker inte. SJ startar egen utbildning.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Mjölby2022-07-14 17:00

Detta trots att de som ska gå i den nya SJ-skolan får lön under den 44 veckor långa utbildningen och anställning inom SJ efteråt.

– Jag tror inte att det minskar söktrycket hos oss att våra elever måste ta studielån, säger Karl Johan Börjeson, vd för Protrain i Mjölby som utbildar lokförare på fler platser.

Protrain har högt söktryck och skulle kunna utbilda fler. Men man styrs av Myndigheten för yrkeshögskolans tilldelning av utbildningsplatser. Just nu utbildas 60 elever på Protrain i Mjölby. Totalt har företaget 120–150 platser på tre olika platser i landet. Flera andra aktörer har liknande avtal, vilket gör att omkring 300 nya lokförare utexamineras varje år. Men det räcker alltså inte.

– Under pandemin minskade tågåkandet, vilket ledde till att vissa lokförare försvann till andra branscher. Nu är det en kraftig uppgång i resandet och brist på förare, säger Karl Johan Börjeson.

SJ gick på onsdagen ut med att man startar utbildning i egen regi där studenterna erbjuds utbildningslön och jobb inom den egna organisationen med placering främst i Stockholm och Västerås.

Enligt SJ:s personaldirektör Mats Pettersson handlar det om ett 60-tal utbildningsplatser med start redan i höst. Ansökningstiden har redan inletts. Det kan även bli tal om att omskola personal internt, till exempel tågvärdar.

– De som examineras från yrkeshögskolorna kommer inte att täcka branschens behov. Därför ser vi det som av nöden tvunget att starta egen utbildning. Men SJ kommer fortsätta att rekrytera lokförare även från Protrain och de andra yrkeshögskoleaktörerna, säger Mats Pettersson.

Han menar att erbjudandet om lön under utbildningen gör att det blir lättare för den som vill byta karriär mitt i livet att sätta sig på skolbänken.

– Det är i princip samma utbildning som dem som yrkeshögskolorna erbjuder. Vi kommer att kräva att våra elever är kvar inom SJ i två år efter utbildningen. I annat fall får de återbetala en del av utbildningslönen, säger Mats Pettersson och menar att det är en investering som SJ gör i och med detta erbjudande.

Karl Johan Börjeson på Protrain påminner om att SJ en gång i tiden hade en stor lokförarutbildning just i Mjölby med placering i och intill lokstallarna.

– Det var den verksamheten som vi tog över 1977, säger han. 

Protrain har även egna anställda lokförare som hyrs ut till olika tågoperatörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!