Skinnstekt gösfilé med mousseline fylld med blåmusslor, variation på blomkål serverad med sås på blåmussla, nässlor, frasigt potatisnystan. Det var den rätt 19-årige Simon Ahlström komponerade och lagade på de ingredienser som tävlingsledningen valt ut. Rätten skulle dessutom ha vårkänsla.
– Det var nervöst och stressigt, säger en glad Simon.
Hans lärare Katarina Westlund är märkbart stolt och menar att det varit extra tuffa förutsättningar i år på grund av pandemin. Själva tävlingen fick corona-anpassas.
– De fick sex dagar på sig att öva på ingredienserna, berättar hon.
Tävlingar är inget nytt Simon. Så sent som i september deltog han i den andra kocktävlingen, Årets kockelever, där han vann ihop med klasskamraten Disa Engdahl från Motala. Genom förstaplatsen där kvalificerade sig båda bland de åtta finalisterna i den individuella finalen som avgjordes i onsdags. Disa nådde dock inte pallplats.
Simon och Disa tar studenten i juni och ska ge sig ut i en osäker arbetsmarknad.
– Det är ett svårt läge nu för restaurangbranschen, men jag hoppas på bättre tider snart och jag har lite kontakter, berättar Simon.
Restriktionerna och kraven på distansundervisning det senaste året har inneburit att det praktiska skolaarbetet inte kunnat vara lika omfattande som brukligt.
– Det är ju på praktiken man lär sig mest, säger Simon som ändå är mycket nöjd med sina tre år på Dackegymnasiet.
Vann gjorde Emma Andersson från Halmstad.