Selma, 24: "Allahs vilja att jag bär slöja"

"Jag tycker att jag har bevisat att sjalen inte är ett hinder att nå sina mål", säger Selma Nyman. För henne innebär hennes tro trygghet.

Selma Nyman tycker att det är tråkigt att koranbränningarna har hänt. Men hon menar att det inte ligger i hennes makt att bestämma om det. "Det är politikernas jobb att ta hand om det. Jag bestämmer ingenting och jag lämnar det till dem."

Selma Nyman tycker att det är tråkigt att koranbränningarna har hänt. Men hon menar att det inte ligger i hennes makt att bestämma om det. "Det är politikernas jobb att ta hand om det. Jag bestämmer ingenting och jag lämnar det till dem."

Foto: Annie Tuvesson

Mjölby2023-10-29 13:00

Tro i Mjölby

– Mitt namn var lite svårt att uttala så jag bytte. Jag bor här, studerar här och jobbar här i Sverige så jag anpassade mig, säger Selma Nyman som ursprungligen kommer från Uzbekistan.

För sex år sedan kom Selma till Sverige och eftersom hon har släkt i Mjölby hamnade hon här.

– Då kunde jag ingen svenska, men jag pratade engelska. Jag har lätt att lära mig språk tror jag. Ju fler språk man kan desto lättare blir det att lära sig fler.

Efter gymnasiet på Kungshögaskolan började hon studera på lärarprogrammet på Linköpings universitet. Men just nu har hon tagit ledigt ett år för att jobba.

– Min farfar var mattelärare på universitet. Det var nog därför jag valde att bli lärare. Det är ett yrke som finns i släkten. Men just nu arbetar jag lite här och där. Jag vill inte ha ett fast jobb så jag vikarierar.

undefined
"På sociala medier finns det många bilder av hur en kvinna "ska" se ut. Att du ska behöva se ut på ett speciellt sätt för att andra ska tycka om dig. Sjalen ger mig en känsla av att jag kan ta på mig vad jag vill", säger Selma Nyman.

Uzbekistan ligger i Centralasien. Selma säger att hon bara var nio år när hon lämnade landet. Det finns inte många minnen kvar från den tiden, men hennes släkt bor kvar.

– Många i Uzbekistan är muslimer och kulturen är starkt knuten till islam, bland annat våra traditioner. Det märks att det är ett muslimskt land. Det finns många moskéer och de flesta människor går dit och ber. Vid varje bönetillfälle kallar man med utrop från minareterna. Och de flesta kvinnor bär sjal.

Selma berättar att hon började med sjal när hon var i sjuårsåldern och det var något som hon såg fram emot.

– Jag såg att min mamma hade sjal och då ville jag också ha det.

undefined
Selma Nyman kom till Sverige från Uzbekistan för sex år sedan. Efter gymnasiet studerade hon till lärare.

Hon har inte mött frågor om varför hon bär sjal, men hon har muslimska vänner som har fått frågor om det.

– De har fått höra att sjalen kan hindra dem från att nå dit de vill i samhället. Kanske att det hindrar dem att utbilda sig och få jobb. Men jag tycker att jag har bevisat att sjalen inte är ett hinder att nå sina mål.

Men varför har du en sjal?

– Jag är glad att jag kan ha kontroll över min egen kropp. På sociala medier finns det många bilder av hur en kvinna "ska" se ut. Att du ska behöva se ut på ett speciellt sätt för att andra ska tycka om dig. Sjalen ger mig en känsla av att jag kan ta på mig vad jag vill. Det är jag som bestämmer om jag vill dölja min kropp eller visa den.

undefined
Strax utanför Mjölby finns ett rött hus. Här samlas muslimer för bön.

Hon beskriver sig själv som lite fyrkantig.

– Jag gillar regler. Det är Allah som sätter reglerna och vi följer dem. Jag har accepterat att vara muslim och då har jag accepterat att jag lyder dem. Det är Allahs vilja att jag bär slöja. Regler finns i alla religioner. I kristendomen finns till exempel dopet.

Den senaste tiden har koranbränningarna diskuterats i media och på politisk nivå.

undefined
Selma Nyman tycker att det är tråkigt att koranbränningarna har hänt. Men hon menar att det inte ligger i hennes makt att bestämma om det. "Det är politikernas jobb att ta hand om det. Jag bestämmer ingenting och jag lämnar det till dem."

– För mig är koranen en helig bok, precis som bibeln. I den kan man läsa berättelser om profeterna, om regler, hur man ska vara mot varandra och hur livet efter döden blir. Vi läser den för att vi tror att koranen är Allahs ord. Vi ber fem gånger om dagen och då läser vi ett kapitel från koranen.

– Jag är ledsen att koranbränningarna har skett. Det finns människor som känner att man kränkt deras tro och det som är heligt. Jag har egentligen ingenting att säga om koranbränningarna. Det är politikernas jobb att ta hand om det. Jag bestämmer ingenting och jag lämnar det till dem.

På ABF i Mjölby finns det en uzbekisk förening.

– Vi har olika aktiviteter där. Alla är välkomna och du behöver inte vara från Uzbekistan för att komma dit. Vi ordnar många aktiviteter för barn, till exempel hyr vi en idrottshall där barnen kan spela fotboll tillsammans. Förra sommaren ordnade vi en kurs för barn som hade svårt i skolan med engelska.

undefined
"Många i Uzbekistan är muslimer och kulturen är starkt knuten till islam, bland annat våra traditioner", säger Selma Nyman.

Moskén, dit Selma går, ligger i ett rött hus en liten bit utanför Mjölby. Här träffar hon sina vänner, ber och läser koranen.

– Om man har möjlighet så ses vi där för att be. Många jobbar så det är svårt att hålla bönetiderna. Jag brukar träffa mina tjejkompisar och ha "spiritual time". Man kanske är stressad av allt i livet och då kan vi be till Gud och fråga honom om olika saker. Då känner man sig mindre stressad och man kan glömma allt annat som händer i livet.

Hur skulle du beskriva din tro?

– Allt händer inte slumpmässigt. Vi tror att vi är skapade av en skapare. Det ger oss en känsla av trygghet. Vi lever inte för ingenting, utan för att vi har ett mål att fylla. Vårt liv är kort om vi bara ska leva till 70 eller 80 år. När vi dör så äter inte maskarna upp oss bara. Jag känner mig trygg i att det finns ett liv efter döden. Islam ger mig den tryggheten, att vi lever av en anledning.

Islam

Det finns ungefär 1,8 miljarder muslimer runt om i världen och de flesta bor i Asien. Indonesien är det land med flest utövare. I Sverige uppskattar man antalet muslimer till 800 000 personer. De fem grundpelarna i islam är trosbekännelsen, bönen, skatten, fastan och vallfärden. Islam har två huvudinriktningar, sunni och shia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!