Det tror politikerna i stadshuset i alla fall. För nu ska fullmäktigesammanträden – och för den delen andra möten som hålls i hörsalen – kunna videofilmas och delas med invånarna. Det är ursprungligen ett medborgarförslag som lämnades in redan 2014.
En fast utrustning med två kameror för omkring 70 000 kronor ska köpas in och monteras i fullmäktigesalen i Mjölby stadshus.
Den ena kameran ska riktas mot talarstolen och presentationsskärmen där bakom, den andra mot presidiet där ordförande, vice ordförande och sekreterare sitter.
En sådan lösning kräver ingen speciellt avsatt arbetsinsats för att sköta filmningen, utan kan hanteras direkt av mötets sekreterare.
För flera år sedan hade kommunen en liknande verksamhet.
– Men då var det en anställd person som filmade mötena. I efterhand redigerades materialet och lades ut efter kanske en vecka, berättar kommunchefen Dag Segrell.
Nu konstaterar kommunen att tekniken förenklats, kostnaderna sjunker och det finns möjlighet att strömma sändningen från nätet – i realtid eller möjligen med några minuters fördröjning.
Tanken är att ingen redigering ska ske, utom möjligen att man stoppar för eventuell fikapaus.
– Det kanske inte blir direktsänt redan från början. Men förhoppningen är att man ska kunna titta via en youtube-kanal. Det är något som kommunens IT-avdelning får titta på, säger Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande (S).
Hon menar att det inte enbart handlar om en service till kommuninvånarna. Det kan även vara bra för ledamöterna att i efterhand kunna titta på hur en debatt förlöpte, eller hur man själv framstod i talarstolen.
– Vi har ofta presentationer och redovisningar från förvaltningarna. Dem kan man på detta sätt få dokumenterade, menar Cecilia Burenby.
Kommunstyrelsens förvaltning har i sin skrivelse till politikerna framhållit att nästan 70 procent av landets kommuner har någon form av videoinspelning av fullmäktigemötena.
– Det här systemet med två fasta kameror kan byggas ut med en rörlig kamera som kan följa deltagare i hela salen, säger dag Segrell som är kommunchef.
Hur många tror du kommer titta på de här Youtube-sändningarna?– Det är ingen rusning till de publikplatser som finns i salen. Senast det var mycket publik var när beslutet om Bemab-rivningen togs. Men kanske kan det bli ett bra hjälpmedel för politikerna själva, tror han och hoppas att det blir någon form av indexering vid sändningen så att man kan ”bläddra” mellan punkterna i dagordningen.