Invigning av globträd på Prästgårdsliden

Under onsdagen var det högtidlig invigning av ett globträd på Prästgårdsliden i Mjölby. I höst ska Bostadsbolaget samla Prästgårdslidens barn vid trädet för att höra deras åsikter.

Fatima Dudaj och Novalie Eriksson vid globträdet. "Jag trodde att det var en hängare som man kunde hänga grejer i", säger Novalie.

Fatima Dudaj och Novalie Eriksson vid globträdet. "Jag trodde att det var en hängare som man kunde hänga grejer i", säger Novalie.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2022-05-19 15:41

– Jag trodde att det var en hängare som man kunde hänga grejer i, säger Novalie Eriksson.

Novalie och kompisen Fatima Dudaj står och tittar på ett färgglatt konstverk i metall som någon placerat på gräsmattan vid Prästgårdsliden 2.

– Min kompis ska spela klarinett idag och hon berättade att man ska göra något med konstverket, säger Fatima.

undefined
Fatima Dudaj och Novalie Eriksson vid globträdet. "Jag trodde att det var en hängare som man kunde hänga grejer i", säger Novalie.

Konstverket är ett så kallat globträd och under onsdagen var det dags för invigning med sång, tal och mat. Arrangemanget är en del av den kulturfestival som pågår under veckan i Mjölby.

– Jag känner inte till vad ett globträd är, säger Novalie.

– Inte jag heller, fyller Fatima i.

Efter några sånger av barnkören Klangel-Fart tar Eva Arud över mikrofonen. Hon jobbar som projektledare för Mitt p-liden och är initiativtagare till globträdet på Prästgårdsliden. Med hjälp av en saga förklarar hon bakgrunden till globträdet.

– Vi har döpt vårt träd till Sol, säger hon. När vi hade runor i Sverige så stod solrunan för enighet.

undefined
Klangen-Fart underhöll publiken under invigningen.

Globträdet är en ideell förening som startade i Stockholm 1982. Föreningen har i uppdrag av FN:s miljöprogram UNEP (United Nation Environment Program) att etablera mötesplatser för barn runt om i världen. Det hela började 2001 då flera länder deltog vid invigningen av ett träd på FN:s område i Nairobi i Kenya.

På plats vid invigningen är även Johan Olofsson från Hyresgästföreningen och Torbjörn Olsson från Bostadsbolaget. Tanken är att Bostadsbolaget ska bjuda in barnen till trädet för ett möte en gång om året. 

– Trädet är en del av vår vision Världsvan och hemkär, säger Torbjörn. Är man världsvan så lyssnar man på varandra.

undefined
Vid invigningen la barnen stenar i en korg vid globträdets stam.

Den 10 september är första samlingen vid globträdet. Där ska de barn som bor på Prästgårdsliden få dela med sig av vad de har för tankar om boendet och gården.

Efter tal av Kristina Post från FN-föreningen blir det dags för barnen att vara med och inviga trädet. I sina händer har de varsin sten som de placerar vid trädets stam. Till sist vattnar ett av barnen trädet.

Sedan är det äntligen dags för godis.

undefined
Eva Arud berättar att trädet kommer stå kvar länge. "Det är tillverkat av metall. Ett vanligt träd kan man hugga ned, men barnens träd kommer stå kvar."

Medan Eva Arud delar ut klubbor till barnen berättar hon att det är hon som har ritat och designat trädet.

– Det är tillverkat av metall. Ett vanligt träd kan man hugga ned, men barnens träd kommer stå kvar.

Efter invigningsceremonin serverades en buffé med mat från olika kulturer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!