SD-politiker JO-anmälde möjlig jävsituation

Var det jäv när en S-politiker i MSE:s styrelse var med och röstade om markvärme? Ja, säger en sverigedemokrat i fullmäktige. Nej, säger kommunen. Saken är nu JO-anmäld.

Kommunfullmäktige i Mjölby har JO-anmälts för att man inte tog upp frågan om misstänkt jäv i ett ärende.

Kommunfullmäktige i Mjölby har JO-anmälts för att man inte tog upp frågan om misstänkt jäv i ett ärende.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2022-11-23 08:21

Det var på det första fullmäktige med de nyvalda ledamöterna 25 oktober som beslut togs om att investera i markvärme på Norra Strandvägen i Mjölby. Andreas Östensson (SD) som var emot förslaget menade att ledamoten Thony Andersson (S) var jävig då han sitter i styrelsen för Mjölby Svartådalen energi AB (MSE). 

– MSE drar fördel av denna investering då detta även medför en driftskostnad för kommunen, menar Andreas Östensson som anser att Thony Andersson inte borde deltagit i beslutet.

"Thony Andersson var med och beslutade och till och med yrkade bifall i båda instanser om detta, både i kommunstyrelsen såsom i kommunfullmäktige", skriver Östensson i sin anmälan till Justitieombudsmannen (JO).

Han förde fram sin kritik redan under fullmäktigemötet, men han menar att det inte hörsammades av fullmäktiges ordförande. Det blev ingen diskussion eller ajournering av mötet för att behandla denna anmälan om jäv.

Efteråt har fullmäktiges sekreterare Carina Stolt förklarat att det inte handlade om en jävssituation.

"För att det ska anses som jäv så ska man på något sätt ha en personlig vinning och vi har inte sett att Thony Andersson har det", skriver hon i ett mejl och bifogar ordalydelsen i en paragraf 31 i kommunallagen. Där står det att om kommunen äger minst hälften av aktierna i ett bolag så är en ledamot som även har styrelseplats i bolaget inte jävig. I det här fallet har Linköpings kommun genom sitt bolag Tekniska verken majoritetsägande i MSE med 51 procent av aktierna.

Carina Stolt menar att "begreppet kommunen innefattar ett kommunalt ägandeskap oavsett varje kommuns egna ägande", det vill säga att det spelar ingen roll vilken kommun som har majoriteten i styrelsen. Andreas Östensson håller inte med.

– Jag anser att lagen bör vara riktad mot kommunen man är verksam i, säger han.

Anmälan nådde JO:s kansli 20 november och ärendet har ännu inte hunnit behandlas. Thony Anderssons ja-röst påverkade inte det slutliga resultatet av voteringen i frågan om ja eller nej till investeringen. 25 röstade ja, 18 nej och två avstod.

Förslaget handlar om omfördelning av investeringspengar till markvärme med hjälp av spillvärme från MSE:s fjärrvärmeproduktion. Det ingår i ett större projekt om att upprusta stråket mellan Resecentrum och handelscity.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!