– Här sitter en person i någon annan del av Sverige och lägger schemat, en som inte har en aning om vår verksamhet. Vi kommer inte att orka med det här.
Det säger en anställd som Corren träffar tillsammans med två andra i ett kök på en av demensboendets avdelningar. Stämningen är tryckt och ingen av dem vill ha med sina namn i tidningen på grund av den osäkra situation de befinner sig i.
Om mindre än en månad övergår demensboendet från kommunal regi till det privata Norlandia Care AB.
De Corren träffar fick sitt schema för några dagar sedan. Alla har ännu inte fått sina scheman och en kollega från en annan avdelning är också inne, tittar på det och blir bestört.
Många skrev på sitt nya övergångsavtal först efter att de fått försäkran om att arbete varannan helg inte ska förekomma. Det fungerar inte att arbeta så för ensamstående eller dem vars partner också jobbar helg, menar de. Det finns fler svårigheter med schemat. En allvarlig följd kan bli att Slomarp riskerar att få de högsta sjukskrivningstalen av alla äldreboenden. De kommer inte att orka varken fysiskt eller psykiskt, anser gruppen Corren talar med.
– Jag jobbar deltid för att jag inte orkar mer. Kroppen är sliten och jag skulle inte klara att arbeta mer, säger en i personalen.
Helgerna är värst, därför har hon varit ytterst tacksam för att kunna ha sin ledighet innan och efter de tuffa helgdagarna.
Under helgerna förväntas en del jobba från klockan 8.30 till 18 inklusive raster. Eller så får de delade turer med endast två timmes rast. Det är för lite för att hinna hem för att få sin vila, hellre då tre och en halv timmar som det är nu.
Att arbeta med dementa kan vara mycket krävande.
– Det beror på deras dagsform. Ibland kan det vara lugnt, ibland är de jätteoroliga. Hur som helst kräver det fingertoppskänsla och det har du inte med sådana helger som schemat föreslår.
Visserligen är schemaläggningen än så länge preliminär. Personalen har blivit uppmanad att lämna in skriftliga lappar om vad de tycker. Schemat ska löpa 10 veckor och sedan ses över, är det tänkt, vilket väcker personalens skepsis mot den nya arbetsgivaren.
– Jag tror inte på det. Deras trovärdighet är verkligen i botten efter det här. Det är så respektlöst. De ska vara glada att vi följer med vid övergången.
Personalen är inte heller särskilt nöjd med hur kommunen har skött övergången. Det har nästan upplevts som hotfullt att vara kvar. Endast 12 av 96 har valt att förbli i kommunens långtidspool.
På plats är även Anna Lindström, regionchef väst på Norlandia Care. Hon brukar vara där varje måndag för en avstämning med kommunen.
Hon är inte förvånad över reaktionerna. Så brukar det vara vid verksamhetsövergångar när scheman ska läggas. Det har kommit in många synpunkter även till henne, men det är som sagt inget färdigt förslag. Det kommer först om två veckor när alla personalgrupper fått ta del av schemaförslagen.
– Vi är mitt inne i att göra schemat och saker kommer att ändras. Vi kommer att korrigera enligt personalens synpunkter. De flesta vill inte jobba var annan helg, det har de flesta kommunicerat till oss.
Hon tycker ändå att hon har haft en bra dialog med många anställda.
Det är svårt att få till heltidstjänster utan bemanning varannan helg. Men det är endast ett fåtal nya tjänster som ser ut på det sättet. Bara en anställd hört av sig med önskemålet att få slippa så många helger i samband med att övergångsavtalen skrevs på.
De som hittills lagt schemat arbetar kvar inom kommunen och kan därför inte anlitas. Systemet Norlandia använder heter Time Care och bygger på att de anställda personligen blir delaktiga i schemaläggningen.