Vi har tidigare berättat att den politiska majoriteten Handslaget i Mjölby bland annat vill satsa på tre öppna förskolor i kommunen. Satsningen ingår som en del i arbetet för att förbättra situationen för barn, unga och deras familjer. Det visade sig samtidigt vara en av de satsningar som väckte mest debatt när mål och budget inför de kommande åren skulle klubbas.
– Med öppna förskolor i våra tre stora orter, så skapar vi mötesplatser för barn och deras familjer i ett skede i livet när man kanske på lite olika sätt behöver både struktur och stöd, och man behöver gemenskap, sade socialnämndens ordförande Anna Johansson (S). Många känner sig ensamma i vårt samhälle idag och det gäller även den här gruppen föräldrar och unga familjer. Och de sociala nätverken ser ut på ett helt annat sätt än vad det gjorde förr i tiden.
När de öppna förskolorna är på plats så vill majoriteten även koppla på familjecentraler i samarbete med socialtjänsten och regionen för att skapa ytterligare förutsättningar för småbarnsfamiljer att få stöd och hjälp vid behov.
– Det är lite kul att majoriteten vill satsa på öppna förskolor, sade moderaten Mats Allard bland annat när han påpekade att majoritetens budget inte kommer att hålla. Men han ifrågasatte om rätten att ha sina barn i den vanliga förskolan 15 timmar per vecka för arbetslösa eller föräldralediga ska vara kvar i så fall. Och partikamraten Lars-Åke Pettersson, som själv har goda minnen sedan han själv gick på öppen förskola med sina barn och som välkomnade förslaget konstaterade att ta bort de 15 timmarna skulle kunna vara ett sätt att lösa ekonomin för det.
– Men jag undrar lite över tidsaspekten. När skulle detta kunna genomföras, särskilt om regionen ska med på tåget, undrade han.
Runar Öhman (SD), som också varit på öppna förskolan med sina barn, tyckte å sin sida att det är lite märkligt att majoriteten vill styra tillbaka kvinnor till hemmen igen.
– På den tiden var många hemma med sina barn och min uppfattning är att man tog bort de här aktiviteterna och styrde in mot förskolor för att båda föräldrarna skulle kunna jobba. Det var en del i jämställdhetsarbetet att skapa de strukturerna. Nu vill ni gå tillbaka till den här lösningen och koppla det till integration. Då undrar jag, hur stimulerar det integrationen genom att man då går på öppna förskolor och inte skapar den vägen genom att gå i förskolor och få kvinnorna att komma ut i arbetslivet.
Bland de som bejakade satsningen på öppna förskolor var vänsterpartisten Franco Sincic en. Han konstaterade lite självkritiskt att partiet självt borde ha gjort en satsning på öppna förskolor som integration. Men, sade han, en sådan satsning måste bli bra, annars är det bortkastade pengar.
Anna Johansson konstaterade att det är skillnad på en öppen förskola och en vanlig förskola:
– I en öppen förskola vänder man sig till barn och deras familjen, den är öppen för alla och där är man inte inskriven. Där kan man få stöd i sitt föräldraskap, det kan man inte på en förskola.
Satsningen på öppna förskolor är ett resultat av några medborgarförslag som utreddes i utbildningsnämnden, berättade ordföranden i utbildningsnämnden, Gun-Inger Andersson (L).
– Och där är vi nu, sade hon.
Tre miljoner kronor kostar satsningen, enligt budgetförslaget. Förhoppningen är att de ska kunna komma igång så snart som möjligt.