Satsning på boendemiljö

Efter att de boende sagt sitt i en enkät om ute-inne och måltidsmiljön på vårdboendena i Mjölby kommun startades projektet ” Gött å leva”.

”Gött å leva”. Annelie Fröjd, projektledare och Beatrice Karlsson, utvecklingsledare på omsorgs- och socialförvaltningen.?

”Gött å leva”. Annelie Fröjd, projektledare och Beatrice Karlsson, utvecklingsledare på omsorgs- och socialförvaltningen.?

Foto: Anna Avdiakova

Mjölby2016-06-27 20:29

I början av varje år frågar Socialstyrelsen i enkätform äldre vad de tycker om äldreomsorgen. Resultatet kommer i slutet av året.

– Jag redovisade resultatet för 2015 för omsorgs-och socialnämnden i vintras. 96 procent av de äldre var nöjda med bemötandet, säger Beatrice Karlsson, utvecklingsledare på omsorgs- och socialförvaltningen. Det är ju fantastiskt, men på frågan om det var trivsamt i de gemensamma utrymmena på boendena svarade 63 procent att de var nöjda.

59 procent av de tillfrågade var nöjda med utomhusmiljön runt boendet. Angående om måltiderna på äldreboendena är en trevlig stund på dagen svarade 68 procent att de var nöjda.

– Vi ligger inte så långt efter länet eller riket i övrigt, men det är för låga siffror, säger Beatrice.

Efter att ha sett resultatet ställdes frågan ”vad kan vi göra konkret?”.

– Vi vill ligga bland de 25 procent bästa kommunerna i riket. Det är det långsiktiga målet för ”Gött å leva”, säger Beatrice.

Annelie Fröjd anställdes som projektledare i början av maj. Annelie arbetar annars som arbetsterapeut i hemsjukvården.

Vad kommer namnet ifrån?

– Det är en viktig fråga, men vi ville att namnet skulle andas lustfylldhet och bra miljöer att vara i. Det är ett bra namn, det är så vi vill att det ska vara i våra vårdboenden, säger Beatrice.

– Vi vill hitta ett koncept för våra boenden med en enhetlig känsla i boendemiljön. Men det är de boendes tankar som ska vara grunden och det tar vi reda på genom enkäter om boendemiljön och intervjuer i grupp. Vi vill veta vad de som bor i våra vårdboenden upplever att god kvalitet i boendemiljön är och utifrån det skapa miljöer där de äldre trivs. Miljön ska inbjuda till delaktighet och aktivitet på de äldres villkor. Nu ska vi skapa något nytt och vi ska göra det tillsammans med de som bor hos oss, säger Annelie.

I höst kommer det att göras studiebesök tillsammans med de som deltagit i gruppintervjuerna på andra boenden som jobbat med sina miljöer.

– Det är frivilligt att delta, men vi hoppas att så många som möjligt vill vara med och påverka boendemiljöerna, säger Beatrice.

Förbättringsarbetet kommer starta så snart som möjligt utifrån den första enkäten och tanken är att så mycket som möjligt ska göras i år.

Det som kvarstår i slutet av året ska gå in i en handlingsplan.

Projektet gäller i dagsläget Mjölby kommuns egna boenden, Boken i Mjölby, Änggården och Kolonigatan i Skänninge och Folkungagården i Väderstad.

Tanken är att miljöerna i framtiden även ska ses över på de boenden som drivs på entreprenad, till exempel Vifolkagården i Mantorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!