Sanna säljer kakor i mintgröna drömvagnen

Att baka är något av det bästa Sanna Lundström vet. Nu säljer hon sina bakverk – i en obemannad vagn på vägen. "Än så länge har alla betalat", säger hon.

Sanna är helt självlärd när det kommer till bakningen.

Sanna är helt självlärd när det kommer till bakningen.

Foto: Jennifer Grönquist

Mjölby2024-03-03 09:00

– Välkommen ut på landet, säger Sanna Lundström när vi kliver ur bilen.

Efter att ha kört på en liten slingrig väg utanför Mjölby har vi äntligen hamnat rätt. Det vet vi, för utanför Sannas nybyggda hus står en mintgrön matvagn parkerad. Det är den vi är nyfikna på.

– Det är min lilla pärla, förklarar hon.

Affärsidén är enkel. Sanna bakar kokostoppar, kärleksmums och andra godsaker som hon sedan säljer i sin obemannade vagn. Betalar gör man med swish.

– Efter att vi ställde upp vagnen ute vid vägen första gången åkte vi iväg en sväng till soptippen. Vi var borta i en timme och när vi kom tillbaka var det tomt på kakor. Och alla kunder hade betalat.

Tillitsbaserad försäljning kallas det och liknande ställen poppar upp här och där på landsbygden.

– Jag tror gott om folk. Skulle det vara en kaka som försvinner så får det vara så. Men än så länge har alla betalat varje gång.

undefined
Sanna har många strängar på sin lyra, och kakvagnen är bara en del i företaget.

Sanna beskriver inköpet av den gröna vagnen som en impulshandling. Hon har haft en dröm om att starta trädgårdscafé när hon blir pensionär, men efter att hastigt ha förlorat båda sina föräldrar kände Sanna att hon ville sluta skjuta upp saker på framtiden.

– Jag vill göra saker nu. Jag fick se att Ladugård 206 utanför Vadstena la ut en matvagn till försäljning. Inom en timme hade jag köpt den. Nu har vi strajpat om den och polerat den. Och så har den fått ett namn – KakBoa.

undefined
Kärleksmumsen är det bakverk Sanna fått mest beröm för. "Jag har dubbla lager glasyr på toppen", säger hon.

Tanken är att den mintgröna vagnen inte bara ska stå ute på landsbygden. Det finns planer att den ska parkeras på olika event, med eller utan Sanna.

– Antingen så hyr man vagnen utan mig och jag bakar, eller så hyr man den bemannad. Det börjar fyllas på med olika event. I maj ska jag ställa upp vagnen på en loppis vid Norrbyladan utanför Mjölby. 

Sanna har bakat en del bröllopstårtor och tårtor till fester privat tidigare, men det är först nu det tagit fart.

– Jag älskar att baka. Jag tycker om att experimentera och testa egna recept. Jag har gått några kurser, men i stort sett är jag självlärd. Jag har fått godkänt av miljökontoret att baka hemma i köket. Tidigare har jag jobbat i storproduktion med bakverk, men det är något extra att ge lite kärlek till bakverken.

undefined
Inför vårt besök har Sanna bland annat bakat kokostoppar som hon toppat med choklad och jordgubbsbitar.
undefined
Dagen till ära har Sanna dekorerat solbullarna med vackra marsipanblommor.

Vad är roligast att baka?

– Kakor jag får lägga lite tid på. Jag älskar att dekorera. Marsipanblommor eller smält choklad skapar en annan upplevelse än en torr kaka.

Vilka kakor går bäst?

– Kärleksmums. Folk brukar säga att jag inte får sluta sälja dem. De har dubbla lager med glasyr och det verkar gå hem.

Men kan du verkligen leva på att sälja kakor?

– Det går inte. Det är därför jag har det som en hobbyverksamhet inom mitt företag. Jag ägnar helgerna till att baka.

Det visar sig att Sanna är en riktig mångsysslare. Inom sitt företag ägnar hon sig bland annat åt bygglovshantering, e-handel och trädgårdsdesign.

– Man får inte hålla sig sysslolös, skrattar hon.

undefined
Att vagnen är igång är en dröm som har gått i uppfyllelse.
undefined
Efter inköpet av vagnen har den polerats upp och fått nya fina dekaler. Den mintgröna färgen gör att den syns på långt håll.

För några år sedan blev Sanna varslad från ett fastighetsbolag. Det blev startskottet till egenföretagandet.

– Först blev jag ledsen och tänkte gå hem och lipa. Men genom Trygghetsrådet fick jag möjlighet att utbilda mig. De har verkligen hjälpt mig att starta igång mitt företag.

Men redan tidigare i livet hade hon provat på att driva företag.

– Efter högskolan åkte jag till Stockholm och köpte upp en befintlig butik som jag startade som e-handel. 

Men det gick inte som Sanna hade hoppats.

– Företaget gick skit. Men utan den erfarenheten hade jag inte vågat satsa som jag gör idag.

undefined
Sanna är helt självlärd när det kommer till bakningen.
3 tips till nyföretagare

Sanna jobbar med att coacha företagare. Här är hennes tips för att komma igång med din företagsidé:

– Använd sociala medier. Det är ett snabbt sätt att synas och växa på kort tid.

– Ta hjälp. Använd dig av Nyföretagarcentrum för att få hjälp att starta upp företaget.

– Var inte rädd för att göra fel. Våga att satsa även om andra inte tror på din idé. Man växer av att göra misstag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!