Kulturskolans avgifter sänks – för alla

Det blir sänkta avgifter för alla som går på kulturskolan i höst. Det har fullmäktige beslutat. Oppositionen är kritisk till den generella sänkningen.

Mjölbys kulturskola ska öka antalet deltagare, och locka nya grupper – även från socioekonomiskt missgynnade familjer. I höst sänks terminsavgifterna för alla.

Mjölbys kulturskola ska öka antalet deltagare, och locka nya grupper – även från socioekonomiskt missgynnade familjer. I höst sänks terminsavgifterna för alla.

Foto: Håkan Wikström

Mjölby2023-06-17 05:00

Kulturskolan har fått extra tilldelning av resurser för att locka nya grupper, och till dem hör familjer med låg betalningsförmåga.

Kultur- och fritid har tagit fram ett förslag som innebär att avgifterna sänks, både generellt för alla men även med en möjlighet att få en inkomstbaserad sänkning. Det blir en slags maxtaxesystem ungefär som man har på förskoleavgifter. Modellen har tre nivåer av reducering, 50, 75 och 100 procents sänkning. Den generella avgiften sänks med några hundralappar, beroende på instrument och undervisningsform.

Det blev en lång debatt om hur betalningsreduceringen konstruerats.

Moderater, sverigedemokrater och partilösa representanter i fullmäktige ogillade den generella sänkningen, och yrkade på att man bara skulle reducera avgiften för dem med låga inkomster. Alla betonade vikten av kommunens kulturskola, och hyllade ambitionen att öka antalet aktiva elever.

Efter att Anna Johansson (S) framfört att det egentligen borde vara helt gratis för alla, fick hon medhåll av Lars-Åke Pettersson (M). 

– Om vi hade haft obegränsade resurser. Det är bra med riktade insatser, för att nå nya grupper. Då kan vi använda Kulturskolan till att få ökad integration och ge fler barn meningsfulla aktiviteter, sa han och yrkade på avslag för den generella delen av förslaget.

Flera andra oppositionspolitiker lämnade liknande yrkanden, medan majoritetens representanter pekade på hur viktig Kulturskolan är för kommunen, och för dess invånare.

– Vi har gjort flera projekt och satsningar för att få med fler barn från socioekonomiskt utsatta familjer. Det har varit gratis aktiviteter. Sedan när de ska börja betala terminsavgifter kan de hoppa av, menade Kristin Kellander (L) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Nämnden har fått i uppdrag att öka antalet elever på Kulturskolan från cirka 500 till cirka 700. Aktuell siffra nu är 610 elever.

– Vi har redan kommit halvvägs, konstaterade Kristin Kellander. 

Tobias Josefsson (L) menade att den breda sänkningen syftar till att behålla de elever som Kulturskolan har idag.

– Färre och färre ungdomar är aktiva inom föreningslivet. I valet mellan fotboll och fiol kan det bli att kompisarnas val styr, och då kanske det blir fotbollen, trodde han.                               

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!