"Sandys display" sprids över världen

För fem år sedan började hon som ung ingenjör på Toyota. Nu sitter Sandy Dahls display i företagets truckar runt om i världen. "Är gärna förebild", säger hon.

Sandy Dahl har jobbat med att ta fram en display till truckar. Det tog fyra år. "Det blev mitt lilla projekt, mitt lilla barn."

Sandy Dahl har jobbat med att ta fram en display till truckar. Det tog fyra år. "Det blev mitt lilla projekt, mitt lilla barn."

Foto: Sune Johansson

Mjölby2023-11-20 18:00

– Jag är född i Motala, uppväxt i Åtvidaberg, bor i Linköping och jobbar i Mjölby. Jag är en riktig östgötatjej, säger Sandy Dahl och skrattar.

Under gymnasiet var hon intresserad av matematik och det styrde hennes val av universitetsutbildning.

– Jag trodde inte att jag skulle vara där jag är idag för 15 år sedan. Jag visste inte riktigt vad jag ville göra. Jag satsade på ingenjör för att det var brett och jag ville hålla framtiden öppen. Många ingenjörsyrken är knappt uppfunna än, till exempel inom AI.

undefined
Sandy har inget emot att vara en förebild för att locka fler tjejer att bli ingenjörer. "Jag tror att det är viktigt att det finns en representation av kvinnor i yrket och förebilder att inspireras av."

Under studietiden fick Sandy upp ögonen för Toyota Material Handling i Mjölby när hon jobbade på fabriken under en sommar. Inför sommarjobbet fick hon komma på studiebesök och fastnade direkt för miljön.

– Wow, vad coolt det är med fabriker och hur man får allt att funka. Det var en upplevelse för mig som inte hade någon erfarenhet av industrin sedan innan.

Efter universitet hörde Sandy av sig till Toyota Material Handling för att se om de hade något att erbjuda. Det hade de.

– Jag har jobbat här i fem år nu.

undefined
På Toyota i Mjölby finns utveckling, produktion och labbverksamhet samlat.

Ett av Toyota MH:s flaggskepp, en så kallad skjutstativtruck, har med Sandys ingenjörskunskap utrustats med en modern bildskärm. På företaget går skärmen under namnet "Sandys display".

– Under fyra år jobbade jag med att ta fram bildskärmen. Vi hade inte touchdisplay tidigare på våra truckar. Den ska in i fler truckar och integreras i fler projekt.

undefined
Sandy Dahl visar bildskärmen som hon tagit fram. På Toyota Material Handling går den under namnet "Sandys display".

Bildskärmen sitter framme hos föraren och kan bland annat visa information om vikt och höjd på gafflar. Det är också möjligt att göra vissa inställningar.

– Från att vara med och ta fram något som inte fanns tidigare till att se den produceras i fabriken var en häftig känsla. Den tillverkas här i Mjölby och sprids i hela världen. Det blev mitt lilla projekt, mitt lilla barn.

På utvecklingsavdelningen på Toyota finns ett antal grupper som jobbar med olika delar, till exempel mjukvara, hydraulik och design. Sandy säger att bildskärmens resa från utveckling till produktion har skett inom en radie på 300 meter.

– Vi samarbetar och jobbar ihop. Det som är kul med Toyota är att allt finns här i Mjölby. Utveckling, produktion och labbverksamhet finns samlat. Som ingenjör får man vara med om alla delar. Det gör att det går snabbt att få feedback.

undefined
Efter att bildskärmen kommit ut i produktion har Sandy lämnat ifrån sig sin "baby" och tagit sig an andra utmaningar. "Jag har gått åt mer åt ledarhållet. Just nu är jag produktägare inom mjukvara."

Men efter att bildskärmen kommit ut i produktion har Sandy lämnat ifrån sig sin "baby" och tagit sig an andra utmaningar.

– Jag har gått mer åt ledarhållet. Jag är produktägare inom mjukvara. Det betyder att jag har mycket möten där jag hjälper till att prioritera vad som ska göras och när.

I produktionen av truckarna utgör kvinnor 17 procent. Bland montörer och truckförare finns det fler kvinnor, men till svetsavdelningen är det svårt att rekrytera tjejer. Inom kommunikation och HR är majoriteten kvinnor. 

I Sandys grupp på utvecklingsavdelningen är de 15 personer. Det finns en kvinna till i gruppen.

– Men vi blir fler och fler kvinnor på Toyota, så det går åt rätt håll.

undefined
Sandy Dahl har jobbat med att ta fram en display till truckar. Det tog fyra år. "Det blev mitt lilla projekt, mitt lilla barn."

Just nu går Sandy ett talangprogram för kvinnliga ledare inom industrin.

– Vi pratar om ledarskapsstilar och hur man gör för att bli en bättre ledare. Det är ett forum att få diskutera med andra kvinnor i en mansdominerad bransch. Hur är det att vara kvinnlig ledare i industrin? Vilka utmaningar behöver vi jobba extra med och vilka styrkor har vi?

– Nu säger jag inte att män inte blir testade, men som ung kvinna blir jag testad och ifrågasatt på ett annat sätt. Det är inte så mycket på min egen avdelning eller ute i fabriken. Det är mer i externa sammanhang. Även forskning visar att det finns utmaningar att jobba på inom det här området.

undefined
"Jag trodde inte att jag skulle vara där jag är idag för 15 år sedan. Jag visste inte riktigt vad jag ville göra. Jag satsade på ingenjör för att det var brett och jag ville hålla framtiden öppen", säger Sandy Dahl på Toyota Material Handling.

Hur tacklar du det?

– Jag har inget recept, men man kommer långt med trevlighet.

Sandy arbetar även som ambassadör för att få fler kvinnor till ingenjörsyrket.

– Forskning visar att tjejers teknikintresse börjar minska i 12-årsåldern. Där jobbar vi aktivt med event i de åldrarna för att inspirera. Bland annat får man bygga en truck i olika material som kartong och papper. Pyssel kan ses som tjejigt, men det är mycket det man gör som ingenjör. Man behöver förstå att det inte är så farligt med teknik. Ingenjörsyrket är brett och det finns något för alla.

undefined
Inom produktionen är 83 procent män. I Sandys grupp på utvecklingsavdelningen finns en tjej till.

Sandy tror att det är viktigt att unga tjejer får möta kvinnliga förebilder att relatera till.

– Jag tror att det är viktigt att det finns en representation av kvinnor i yrket och förebilder att inspireras av. Jag agerar gärna förebild i den mån jag kan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!