Få hårda ord och mycket tal om samstämmighet. De motstående åsikter, som brukar ge tidningsartiklar dramatik, saknades nästan helt, men det är ju inte heller kommunalpolitikens främsta syfte.
Det som också var annorlunda är att budgetramarna för drift och investering togs redan nu istället för i november, allt för att ge förvaltningarna mer tid att anpassa verksamheten. Utbildnings- och omsorgs- och socialnämnden får tillsammans 13,2 miljoner i utökad ram för att bättre klara sin hårt ansträngda ekonomi.
– Det går inte att säga att det är som det alltid är. Det här ger nämnderna möjlighet att parera, sade kommunalrådet Cecilia Vilhelmsson (S).
Nationaldagens övningar, där några av kommunens toppolitiker deltog i en annorlunda biltävling, satte spår i debatten. Vinnande Cecilia Vilhelmsson gillade symboliken i att både gasa och bromsa medan oppositionsrådet Monika Gideskog (M) hellre ville betona bromsa.
Hon gav också en historisk tillbakablick på Mjölby sedan medeltiden med slutsatsen att det går framåt, och att kommunen för tillfället präglas av växtvärk med inflyttning och ökade förskolebehov. Så nu måste budgeten hålla, menade hon. Kärnverksamheterna skola och omsorg får förstärkningar, och det går inte att höja skatten mer för det verktyget är redan använt. Det senare såg Franco Sincic (V) som sin plikt att protestera mot.
Eric Westerberg (MP) såg det som angeläget att förklara varför Miljöpartiet inte vill göra som Alliansen och tillföra ännu en miljon kronor till energiomställning. Det finns fortfarande 4,5 miljoner kronor kvar för det ändamålet eftersom arbetet med att ersätta föräldrad teknik inte gått så fort som planerat.
Alliansen föreslog 4 miljoner kronor högre resultatmål än de rödgröna för att klara delar av förra årets minusresultat, och Lilian Alexandersson (SPI) pläderade för återhållsamhet i investeringsbudgeten. Årets senaste budgetprognos lade viss sordin på stämningen.