– Det finns tre huvudspår i bägge projekten. Öka livskvalitén för de äldre, klara kompetensförsörjningen och att bredda arbetsmarknaden, säger Caroline Strand, omsorgschef i Mjölby kommun som har stora förhoppningar på projekten.
Vad kommer namnet utvecklingsprojekt ifrån?
– Vi ska utveckla nya roller och ett nytt sätt att organisera verksamheterna inom särskilt boende och hemtjänsten, säger Anna Johansson (S), ordförande i omsorgs- och socialnämnden.
I och med projekten vill kommunen också fram ett underlag för att kunna utvärdera om och hur det är möjligt att kunna avlasta undersköterskor arbetsuppgifter som inte kräver vårdutbildning.
– Syftet är att ordinarie personal mer koncentrerat ska kunna arbeta med vård och omsorg som ger de boende en bättre livssituation med ökat inslag av såväl individuella som kollektiva aktiviteter.
Enligt Anna Johansson är projektet även till för att personer med olika former av funktionsnedsättning ska få ökad möjlighet till sysselsättning.
Omsorgs- och socialförvaltningen har skrivit två innovationsavtal på ett år från och med den 1 februari med Samhall gällande Bokens vårdboende och hemtjänstgruppen på Öster.
– Vi har valt att kalla det innovationsavtal för att det går att vara innovativ i en offentlig verksamhet. Tanken med avtalen är att båda parter bidrar till förutsättningarna och går in med samma ambitionsnivå, säger Pirjo Ohvo, förvaltningschef på omsorgs- och socialförvaltningen.
Det är torsdagsmorgon och Samhalls arbetsgrupp på Bokens vårdboende har samlats för att ha möte med Stefan Malmborg, områdeschef för Samhall i Mjölby och för att gå igenom dagens uppgifter.
– Det känns spännande och kul. Hemstäd är något nytt för oss på vårt distrikt. Vår personal tycker om att jobba med äldre, säger Stefan Malmborg.
Elinor Oskarsson från Motala har arbetat på Samhall i två år och Britt-Liz Franzén från Mjölby är en mångårig medarbetare och båda har erfarenhet av städ. De tycker det är kul att få börja på ett nytt ställe och är nöjda med onsdagen som var deras första arbetsdag på Boken.
– Det gick bra, vi höll tidsplanen, säger Stefan Malmborg och ser nöjd ut.
Boken valdes ut till projektet för att det passade bäst praktiskt att ta in en annan utförare och även organisatoriskt.
– När vi började diskutera projekten var vi mitt uppe i ett chefsbyte på enheten i Väderstad/Skänninge. Och projektet innebär väldigt mycket arbete och ansvar med till exempel uppföljning och att tänka nytt, säger Caroline Strand, omsorgschef i Mjölby kommun.
Hemtjänstgruppen på Öster valdes ut för att den är minst.
– Det måste vara hanterbart att kartlägga, tänka om och förnya, förklarar hon.
Timmarna som personalen tidigare lagt på städ och tvätt på Bokens vårdboende har omvandlats till tid för aktiviteter för de äldre.
Vad är kostnaden för projekten?
– Målsättningen är att vi inte ska ha några extra kostnader i och med innovationsavtalen. Kostnaderna för personalen från Samhall ska mötas av minskad användning av vikarier och minskad sjukfrånvaro, säger Pirjo Ohvo, förvaltningschef på omsorgs- och socialförvaltningen.
Vad händer när projekttiden är ute?
– Det ska utvärderas och om det blir framgångsrikt utvecklas vidare och implementeras i alla de verksamhetsområden som berörs, säger Anna Johansson (S), ordförande i omsorgs- och socialnämnden.