Sagolika bilder på film

Som liten satt han hemma i Mjölby och ritade egna serier. I höst ska Ola Larsson jobba med den ännu odöpta uppföljaren till biofilmen ”Bamse och tjuvstaden”.

Drakattack. Bild från rollspelet "Drakar och Demoner: Trudvang". Illustration: Ola Larsson

Drakattack. Bild från rollspelet "Drakar och Demoner: Trudvang". Illustration: Ola Larsson

Foto: Ola Larsson

Mjölby2015-03-03 20:30

Ola Larsson är Mjölby filmstudios val av 2014 års filmpristagare. På tisdagen var han i sin gamla hemstad och tog emot priset när studion visade en film av en av Olas stora inspiratörer, japanen Hayao Miyazaki.

Men det var alltså hemma i pojkrummet i Mjölby som intresset väcktes.

– Jag ritade väldigt mycket som barn. Jag gjorde egna superhjälteserier som jag häftade ihop med häftklammer. Men det var först i 20-årsåldern som jag tänkte att jag ville satsa på att teckna, berättar Ola.

Då var det inte längre superhjältar som gällde, utan tv-spel, rollspel och skivomslag i hårdrocksgenren som triggade fantasin.

– Man ville kunna göra likadant.

Ola gick Lunnevads bildlinje och trivdes storartat. Efter det hamnade han ett tag i Eksjö där konstfack hade en animationsfilial, varpå följde utbildning i 3D-animation i Dals Långed.

– Där träffade jag många personer som blev viktiga för mig. Många som gick där startade egna företag och genom dem kom jag in i branschen, berättar Ola.

Animation är en bransch i Sverige som är en liten värld för sig. Det märkte Ola, i dag 42 år, om inte annat när Sluggerfilm sökte animatörer till Bamsefilmen.

– Många av dem som var i Malmö och sökte till produktionen kände varandra innan.

Ola är nöjd med hur filmen blev. Själv står han för nästan alla bakgrunder i filmen som nominerats till en Guldbagge och blivit en succé.

– Jag fick stora möjligheter att påverka filmens atmosfär. Det är roligt att höra folk prata om att filmen har vackra miljöer, säger Ola och avslöjar att det just blivit klart att det kommer en uppföljare till ”Bamse och tjuvstaden”.

Från Bamse är steget kanske långt till dystopier om robotkrig och rollspel om onda väsen. Men där är Ola Larsson lika hemma. Han har haft projektjobb på flera studior och frilansar allt mer för spelföretag som gillar hans realistiska stil. Han har gjort omslag och bilder till flera spel, bland annat ”Mutant – år noll”, ett gammalt spel som fräschats upp till en ny version.

Bilderna är extremt detaljerade och eggande för fantasin. Ola berättar att de är gjorda i många steg. Först målar han eller skissar på papper, flera olika för att dela upp motivet. Dessa scannas in i datorn där han sedan gör finliret i programmet photoshop. Alla delar ligger i egna lager så att de kan ändras oberoende av varandra, inte minst viktigt eftersom många uppdragsgivare vill göra ändringar i detaljer eller färgskalor. Då gäller det att kunna låsa övriga lager.

– Kunderna ändrar sig mycket, särskilt just före deadline, då får de nya idéer som de vill pröva, skrattar Ola och berättar att det skiljer sig en hel del hur mycket uppdragsgivarna lägger sig i.

Därför är det också svårt att säga hur lång tid det tar att göra en bild. Det beror på många faktorer. Oftast är det dock bråttom.

Just nu sitter han och ritar på en ännu så länge hemlig barn- och ungdomsfilm för studion Dockhus Animation i Trollhättan (”Prick o Fläck”, ”Desmond”).

Den nyaste trenden inom spelvärlden är annars en återgång till analoga spel ­– brädspel och fysiska rollspel.

– Det är som en reaktion på dataspelen. Folk vill sitta och spela tillsammans. Spelet kan bli som ett konstverk att ha framme på soffbordet, säger Ola Larsson.

Juruns motivering: Tidigare pristagare:

"...för sitt långvariga och tålamodskrävande och framgångsrika arbete inom animationsbranschen."

2009 Karin Arrhenius, 2010 Crazy Pictures, 2011 Kersti Vitali Rudolfsson, 2012 Carl-Henrik Svenstedt, 2013 Steve Kratz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om