Så ska unga få en bättre start

Närvaro i skolan är viktigt för att det ska gå bra i framtiden. Barn och ungdomar på glid ska få hjälp genom Sociala investeringsfonden i Mjölby.

Mjölby2014-12-02 15:45

Nu är ansökan om medel på en miljon kronor klar som utbildningsnämnden och omsorgs- och socialnämnden har tagit fram tillsammans.

Jennifer Myrén (S), ordförande för utbildningsnämnden nämner fyra områden där samarbetet mellan förvaltningarna har betydelse för att nå framgång.

Skolfrånvaro redan på ett tidigt stadium är ett tecken på barnet eller hela dess familj behöver uppmärksammas och mötas på ett professionellt sätt. Därför behövs bra rutiner för varje skola för att kartlägga och göra passande insatser.

Rutinerna för anmälningar om barn som far illa ska bli bättre.

Arbete mellan skolan och skolhälsoteamet för att fånga upp vilka som är barnens behov.

Samarbetet runt barn som är placerade i familje- och hvb-hem.

En del förberedelser har redan kommit igång. I september hade förvaltningarna en gemensam utbildningsdag för att skapa en förståelse för varandras verksamheter och lagstiftning.

En hel del praktiska saker måste lösas, som ett enhetligt datasystem. Till att börja med behövs extra resurser för att utarbeta bra arbetsrutiner.

Förutom återkommande temadagar ska medlen användas till att anställa en socionom med erfarenhet av både skola och socialtjänst.

Tanken är att Sociala investeringsfonden på sikt ska löna sig – på så sätt att förebyggande åtgärder leder till mindre utgifter i ett senare skede. Bland annat räknar man med sänkta kostnader för utbildning och behandling, bättre konkurrenskraft på arbetsmarknaden och större möjlighet att fortsätta med högre studier, liksom mindre behov av försörjningsstöd.

Åren 2015 till 2017 beräknas kostnaderna ha minskat med drygt 4 miljoner kronor.

Uppgifter om elevernas skolfrånvaro ska finnas med i utbildningsnämndens årsbokslut från och med 2015, beslutade utbildningsnämnden.

– Det har inte funnits med tidigare och är en tydlig markering från vår sida, säger Jennifer Myrén.

Modellen för att arbeta med Sociala investeringsfonder kommer ursprungligen från Norrköping men har också sedan några år införts i Linköping. Syftet är att höja utbildningsnivån, öka sysselsättningen och minska behovet av försörjningsstöd.

Sociala investeringsfondens fördelar ifrågasattes av Folkpartiet när idén introducerades i kommunfullmäktige, men nu var i alla fall nämndledamöterna eniga om att lämna in ansökan.

Siffror från juni 2014 Uppgifterna har tagits fram att sedan kunna jämföras med kommande år:

10 elever hade en skolfrånvaro på mer än 50 procent.

51 elever hade en skolfrånvaro på mer än 20 procent.

73 procent av kommunens invånare på 20 år hade fullföljt sin gymnasieutbildning.

60 procent av kommunens invånare på 20 hade högskolebehörighet.

Antal dygn i hvb-hem var 1 704 för en kostnad på 2,93 miljoner kronor.

Antal dygn i familjehem var 5 916 för en kostnad: 6, 97 miljoner kronor.

158 unga mellan 18 och 25 år hade försörjningsstöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!