Så ska nya metoden skapa trygghet i tunneln

För att tryggheten ska bli bättre för Mjölbys invånare har en ny metod för att fånga upp och åtgärda problem tidigt dragits igång.

Roger Max berättar kameraövervakningen har förstärkts och belysningen utökats för att öka tryggheten i och vid tunneln till resecentrum.

Roger Max berättar kameraövervakningen har förstärkts och belysningen utökats för att öka tryggheten i och vid tunneln till resecentrum.

Foto: Anna Bennich

Mjölby2021-02-04 07:00
undefined
Roger Max berättar kameraövervakningen har förstärkts och belysningen utökats för att öka tryggheten i och vid tunneln till resecentrum.

Sedan i måndags har kommunen, bostadsbolaget och polisen börjat samarbeta på ett helt nytt sätt efter en metod som är utarbetad av Örebro kommun tillsammans med Örebro universitet. Metoden går ut på att skapa en gemensam lägesbild av eventuella problem för att snabbt kunna sätta in relevanta åtgärder. Lägesbilden bygger i sin tur på rapporter från kommunens olika verksamheter, bostadsbolagets fastighetsvärdar och fastighetsskötare men även från händelser och brott som polisen uppmärksammar.

– Vinsten med ESM (Effektiv samordning för trygghet i Mjölby) är att det är ett mer strukturerat sätt att arbeta på, säger Roger Max, säkerhetssamordnare i kommunen. Alla som är ute i verksamheterna rapporterar in händelser som de uppmärksammar, stort som smått, som vi samlar ihop och går igenom varannan vecka.

I och med att representanter från de tre samarbetspartnerna finns med varje gång kan de tillsammans se vad som är bråttom att åtgärda och vad som är mindre brådskande.

Metoden arbetades fram i Örebro efter upploppen i Husby 2013 när oroligheterna spred sig till bostadsområden i kommunen. Ett redan upparbetat samarbete mellan kommunen, kommunens fastighetsbolag och polisen utvecklades för att skapa en gemensam lägesbild av vad som hände och vad var och en behövde göra. När oroligheterna lugnat ner sig vidareutvecklades arbetsmetoden ytterligare till det som kallas EST (Effektiv samordning för trygghet) och är nu en naturlig del i det brottsförebyggande arbetet. Även Örebro universitet är involverad genom sin forskning.

– Det känns bra att arbeta med en evidensbaserad metod där flera aktörer är delaktiga och vi hjälps åt, tycker Josefin Arvidsson, kommunpolis i Mjölby. Genom det här arbetssättet lyfter vi upp bekymren och kan åstadkomma mer.

Metoden används sedan flera år i Norrköping. Enligt Josefin Arvidsson har den bland annat skapat en tryggare miljö i stadsdelen Klockaretorpet.

– Där upplevde många att torget tagits över av kriminella ungdomsgäng. Genom att flytta en hundrastgård dit började det bli en annan rörelse där, ytan togs tillbaka och blev en tryggare plats för invånarna. 

I kommunen är resecentrum i Mjölby, Gästisparken och Galleria Kvarnen några av de områden som upplevs otrygga. 

undefined
"Det känns jätteroligt att sätta den nya organisationen i sjön", tycker Roger Max, säkerhetssamordnare i kommunen.

– Även om det inte begås några brott kan det upplevas otryggt när till exempel många ungdomar hänger på ett ställe. Och det måste de ju få göra om de sköter sig, säger Roger Max.

Peter Gustavsson på Bostadsbolaget i Mjölby ser fram emot det nya sättet att arbeta.

– Vi tror jättemycket på det här och det är roligt att det är igång. 

undefined
Klotter är ett av problem som kommunen och bostadsbolaget brottas med i Mjölby.

För bostadsbolagets del handlar det främst om klotter, skadegörelse och förrådsinbrott. Peter Gustavsson tycker att det är viktigt att kartlägga var brotten begås.

– Då kan vi snabbt åtgärda problemen. Vi vill ju att våra bostadsområden ska vara säkra och trygga.

Bättre belysning, skalskydd och taggläsare är exempel på sådant som bolaget redan satsat på för att öka tryggheten och minska antalet brott.

– Med det här arbetssättet kommer vi också få en snabbare återkoppling på problemen, säger han.

Det nya arbetssättet införs gradvis i de olika verksamheterna. Först ut är kultur- och fritidsförvaltningen, utbildningsförvaltningen, socialtjänsten och service-och teknikförvaltningen. Även räddningstjänsten är med från start.

– Vi börjar lite försiktigt så får de övriga förvaltningarna följa efter, säger Roger Max.

Detta är EST

Effektiv samordning för trygghet är en metod som utvecklades i Örebro för att skapa struktur och uthållighet i det brottsförebyggande arbetet. Den bygger på fyra grundstenar: Informationsinsamling, analys, riktade insatser, uppföljning och återkoppling. Syftet är att på ett strukturerat sätt följa och åtgärda händelser som påverkar tryggheten i områden. 

Metoden har anpassats lokalt och kallas här Effektiv samordning för trygghet i Mjölby (ESM). Första mötet hålls 4 februari.

Karta: Mjölby Resecentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!