"Teknikhub eller turistmecka. Hur ser Mjölby kommun ut år 2045?" I annonserna om kommunens framtid är det högt i tak.
Kommunalrådet Cecilia Burenby (S) och projektledaren Anki Svensson har sett alla idéer från Mjölbyborna för framtiden om den nya visionen för Mjölby år 2045. Och nu är det dags att samla ihop förslagen.
– Vi har samlat ihop alla tankar, idéer och förslag, säger Cecilia Burenby. Nu är det dags att knåda ihop det utifrån de här idéerna.
Det finns två tydliga trender, säger hon:
– Utveckla stadskärnorna på alla orter! Man vill ha platser att umgås på, där man kan hitta på saker och vara stolt över. Det är extra roligt att se vad barn och unga vill, de är så kreativa och det är roligt att följa tankarna. Det kan handla om att det finns sjukvård nära, men lika gärna om att göra en berg- och dalbana i Svartån.
Hon berättar med ett skratt om ett förslag i en uppsatstävling där författaren skrivit att "New York är trött på Frihetsgudinnan, så den tar vi hand om. Hon blir en Mjölninna. De får rondellpotatisen i stället."
– Det andra som sticker ut är trygghetsfrågorna, förklarar Cecilia Burenby.
Frågor om trygghet innehåller så mycket, förtydligar Anki Svensson:
– Ordet trygghet kan handla om att våga promenera vid Svartån när det är mörkt, men även att det finns en förskola när mitt barn ska börja där och att det finns äldreboende för mina gamla föräldrar. Så begreppet är brett.
Cecilia Burenby nämner att det varit en ögonöppnare att det är tydligt hur viktigt det är för förslagsställarna om att man vill vara stolt över Mjölby.
– Man vill känna att det händer något och att det händer saker i det offentliga rummet, säger hon.
– Livskvalitet kan handla om friluftsliv, att man är nära naturen, men också att man kan ha en trevlig kväll på stan, säger Anki Svensson. Man vill ha levande centrum i såväl Mjölby som Skänninge och Mantorp.
Anki Svensson säger att en fråga som varit större än hon tidigare trott är att många, framför allt äldre personer, efterlyser en variation i byggandet i kommunen.
– I flera olika sammanhang har man lyft fram att man vill ha möjlighet att lämna sin villa och flytta in i lägenhet. Bland annat har det kommunala pensionärsrådet tryckt på att det behövs olika boendealternativ.
Näringslivet i kommunen tycker att Mjölby ska sikta på att bli "Sveriges mest centrala ort". Företagarna efterlyser en Gnosjöanda där man håller ihop och hjälps åt. Och LRF önskar att de gröna näringarna ska kunna vara stolta producenter.
– Nu gäller det att hitta de där orden som känns i magen, säger Anki Svensson. Orden som kan illustrera känslan i kommunen. Sedan är det politikerna som skapar visionen. Vi tjänstepersoner bidrar med stöd och ska genom vårt arbete sträva mot att visionen uppfylls.
Tidplanen för det fortsatta arbetet är att kommunstyrelsen och projektgruppen ska mejsla fram ett förslag under två heldagar. Sedan skickas det ut på remiss till en vid krets; regionen, grannkommunerna, partierna. I mars nästa år planeras att det slutliga förslaget ska tas upp i kommunstyrelsen, för att sedan skickas vidare till beslut i kommunfullmäktige under april.
– Det viktiga framåt är att vi ska arbeta för att alla medarbetare i kommunen känner sig delaktiga, att de är med och bidrar, säger Cecilia Burenby. Vi vill också tacka alla som varit med och delat med sig av synpunkter och idéer om framtidens Mjölby.