Så ska förskolepersonalen bli mindre sjuk

Sjukfrånvaron hos personal i förskolan ligger på en fortsatt hög nivå. Nu sätter kommunen in en rad åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

Sjukfrånvaron inom förskolan har varit hög bland personalen de senaste åren. Nu införs åtgärder för att 2019 ska bli ett friskare år.

Sjukfrånvaron inom förskolan har varit hög bland personalen de senaste åren. Nu införs åtgärder för att 2019 ska bli ett friskare år.

Foto: Julia Djerf

MJÖLBY2019-03-29 13:30

De senaste tre åren har statistiken gällande sjukfrånvaro för förskolornas personal legat ungefär 3% högre än genomsnittet för hela Mjölby kommun. Sjukfrånvaro för personal som arbetar med barn är över lag högre och senaste året har värdena för just förskolorna i Mjölby minskat marginellt, men de är på en fortsatt hög nivå. Statistik för 2018 visar att vuxenutbildningen är den enhet som dras med högst värden inom utbildningsförvaltningen – men det förklaras med att flera långtidssjukskrivningar drar upp siffrorna i en liten personalgrupp. Därefter är det förskolan som sticker ut.

– Mycket är ju kopplat till uppdraget, det vill säga att de jobbar med mindre barn som är sjuka ofta, förklarar Karl-Johan Sjödin, verksamhetschef för förskola och grundskola i kommunen.

– En del är också psykisk ohälsa och stress hos personalen, men där är det inte alltid kopplat till arbetssituationen.

Inom förskolan hanterades förra året 28 rehabärenden, det vill säga långtidssjukskrivningar eller korttidsfrånvaro som överstigit sex tillfällen på ett år. Året innan, 2017, rapporterades 41 ärenden. Men trots att antalet ärenden alltså är betydligt färre 2018, så dras förskolan ändå med ett högt genomsnitt. För att förbättra arbetsmiljön har därför utbildningsförvaltningen tagit fram flera insatser. En av dem handlar om att förändra rutiner för att minska smittspridning.

– Vi ser till exempel över hur ofta vi tvättar lekmaterial, rengör där barnen äter och hur länge ett barn ska hållas hemma efter sjukdom. Vi tittar också på om vi kan erbjuda arbetskläder till personalen att använda inomhus.

Rätt bemanning inom förskolan är en annan sak som kommunen tittar på. Sen årsskiftet pågår ett försök med anställda vikarier på Ryttarhagens förskola.

– Vi har anställt personer som kan användas som interna vikarier utan att man behöver ringa vikariepoolen. På så sätt kan vi bättre bemanna och parera arbetstoppar, säger Karl-Johan Sjödin.

Mjölby kommun har också sen en tid tillbaka delat upp vikariehanteringen områdesvis för att förskolor i större utsträckning ska få samma vikarier som hoppar in, vilket man hoppas ska vara bättre för både personal och barn. Försöket med anställda vikarier på Ryttarhagens förskola pågår fram till sommaren och ska sen utvärderas.

– Min bild är att vi går i rätt riktning och börjar se flera möjligheter för att få ner sjukfrånvaron på sikt.

julia.djerf@ostmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om