Så ser lärarbehörigheten ut i kommunens skolor

Trojenborgsskolan i Skänninge har lägst andel behöriga lärare i Mjölby kommun. Det visar siffror från utbildningsförvaltningen i Mjölby.

På Trojenborgsskolan i Skänninge hade 69,7 procent av lärarna pedagogisk högskoleexamen under 2019.

På Trojenborgsskolan i Skänninge hade 69,7 procent av lärarna pedagogisk högskoleexamen under 2019.

Foto: Nathalie Wahlbeck

Mjölby2020-11-06 18:00

Andelen behöriga lärare på grundskolorna i Mjölby kommun skiljer sig åt. 

– Målet är att alla ska vara legitimerade och behöriga. Om vi inte har rekryterat så ska en legitimerad lärare kopplas till den person som undervisar eleverna. Vi ser att det avviker. I grunden beror det på att man inte har fått tag i rätt personer, säger Christer Lordh, skolchef i Mjölby kommun.

För att vara legitimerad lärare krävs det att man har en färdig examen. Det krävs också att Skolverket utfärdat en legitimation. Christer Lordh berättar att obehöriga lärare ställer högre krav på organisationen i övrigt.

– Legitimationen talar om att man kan utbilda och har rätt till att utbilda. Behörigheten innebär att man har skaffat kunskaper i ett specifikt område. En legitimerad lärare får även sätta betyg i ämnen man inte är behörig i. Har man inte 100 procent behörighetsnivå måste någon av de behöriga och legitimerade personerna gå in och stödja den som undervisar i de ämnena.

undefined
På Trojenborgsskolan i Skänninge hade 69,7 procent av lärarna pedagogisk högskoleexamen under 2019.

Under 2019 hade 69,7 procent av lärarna på Trojenborgsskolan i Skänninge pedagogisk högskoleexamen, vilket avser de som har lärarexamen och utfärdat examensbevis. Trots det menar Christer Lordh att skolresultatet har ökat på skolan. I år var 88,7 procent av niondeklassarna på Trojenborgsskolan behöriga till gymnasiet. Föregående år var det 61,4 procent.

– Man har jobbat på skolan för att möta det här. En del insatser har gjorts tillsammans med Skolverket inom projektet "Samverkan för bästa skola" där målet är att höja kunskapsresultaten.

En del grundskolor i Mjölby kommun har en hög andel lärare med pedagogisk högskoleexamen. Lindbladsskolan i Skänninge är ett exempel på det. Under 2010, 2015 och 2019 var andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen 100 procent. På Bjälbotullskolan var andelen behöriga lärare 91,2 procent under 2019.

– Man har haft en låg personalomsättning på Lindbladsskolan och Bjälbotullskolan. Där har det funnits en kontinuitet och stabil organisation. Det har inte varit på samma sätt på Trojenborgsskolan.

undefined
"Målet är att alla lärare ska vara legitimerade och behöriga", säger Christer Lordh.

På Lagmansskolan Alfa, årskurs 4-6, hade 87,9 procent av lärarna pedagogisk högskoleexamen under 2019. På Lagmansskolan Beta, årskurs 7-9 var behörigheten bland lärarna 79,2 procent 2019.

På Vifolkaskolan årskurs 1-6 hade 92,9 procent av lärarna pedagogisk högskoleexamen. Motsvarande siffra för skolans årskurs 7-9 var 83,4 procent under 2019.

– Den grupp som jobbar med 7-9 är lärare som specialiserat sig en del. Hos F-3 är behörigheten hos lärare bredare. Man har fler ämnen i sin examen. 

Christer Lordh poängterar vikten av behöriga lärare på kommunens skolor.

– Det är grunden för att man ska få en kvalitativ och god undervisning. De som jobbar med de här sakerna kan sitt område och är utbildade i den pedagogik och arbetssätt som behövs för att lära ut.

Gun-Inger Andersson (L), ordförande i utbildningsnämnden i Mjölby kommun, menar att obehöriga lärare på skolorna medför en del risker.

– Det kan bli en negativ spiral. Dels kan man ha svårare att attrahera behöriga lärare till skolorna. För elevernas del finns det risk att de inte kommer in på någon gymnasieutbildning. En gymnasieutbildning är den bästa garantin för att de ska få ett bättre vuxenliv.

Hon berättar att kommunen fått en resursförstärkning på tio miljoner kronor. Förstärkningen är avsatt till specialpedagogisk kompetens. 

undefined
Gun-Inger Andersson (L), ordförande i utbildningsnämnden i Mjölby kommun, menar att kommunens mentorsprogram skulle kunna locka fler behöriga lärare.

Skolorna har även resultatdialoger tillsammans med kommunen. Där diskuterar en av kommunens strateger och verksamhetschefen för grundskolorna skolresultaten och vad man har för måluppfyllelse. Resultatdialogerna genomförs två gånger om året.

– Man har lokaliserat fyra områden. Det handlar om organisation och ledning, bedömningskompetens, ledarskapet i klassrummet, närvaro och trygghet. Rektorerna träffas och diskuterar inom skolområdena som är kopplade till varje tätort, Mjölby, Mantorp och Skänninge. Man tittar på vad som är lika och skiljer sig åt inom skolområdena.

Ett sätt att locka fler behöriga och legitimerade lärare till kommunens skolor skulle kunna ske genom deras mentorsprogram.

I Ödeshögs kommuns grundskolor går 500 elever. Enligt statistik från bildningsförvaltningen i Ödeshögs kommun, är det endast en obehörig lärare på kommunens grundskolor under 2020.

Boxholms kommun har 581 elever. I år är 93 procent av lärarna behöriga. Under 2010 hade 94 procent av kommunens lärare behörighet. 2015 var 93 procent av lärarna behöriga.

Behöriga lärare

För att undervisa krävs legitimation och behörighet. Det krävs legitimation för att personen ska sätta betyg och tillsvidareanställas. Det finns dock undantag för vissa lärarkategorier.

För att få legitimation krävs det en behörighetsgivande examen. 

En behörighetsgivande examen är en examen som utfärdas av ett lärosäte efter avslutad lärar- eller förskollärarutbildning.

Innehållet i examen styr vilken behörighet en lärare får i sin legitimation. 

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!