För att få en uppfattning om hur unga i Östergötland mår görs varje år enkäten ”Om mig”. I den får åttondeklassare och andraårselever på gymnasiet svara på frågor som rör skola, kompisar, vuxenstöd, psykisk hälsa, mobbning, alkohol, narkotika med mera. Den senaste från 2021 visar att tre procent av de ungdomar i Mjölby som svarat hade använt narkotika en eller flera gånger på grundskolan. För gymnasiet var motsvarande siffra fem procent. Killar brukade mer än dubbelt så mycket som tjejer.
Hanna Henriksson är samordnare för ungdomsenkäten som görs i samarbete med Region Östergötland, kommunerna och Länsstyrelsen Östergötland:
– Bruk av narkotika i Mjölby har inte förändrats över tid sedan vi började mäta år 2014, varken för grund- eller gymnasieskolan.
När det gäller berusningsdrickandet sker det främst på gymnasiet. Men totalt sett har det minskat både för tjejer och killar på gymnasiet i Mjölby sedan 2014, från 53 till 47 procent. Under 2021 hade nio procent druckit sig berusad en eller flera gånger på grundskolan och 55 procent på gymnasiet. Där syns ingen skillnad mellan könen.
– Mjölby sticker inte ut nämnvärt jämfört med länet, säger Hanna Henriksson.
Eleverna uppger att behovet av att tillhöra en grupp är en förklaring till att alkohol och tobak används. Enkäten visar att de som röker har sämre psykisk och fysisk hälsa och sämre sömn. De känner sig också mindre trygga i skolan och uppger högre utsatthet för mobbning av elever och personal.