Kultur- och fritidsförvaltningen väljer att inte rekommendera något alternativ i sin utredning, utan radar upp möjligheterna. För- och nackdelar redovisas, liksom en uppskattning av kostnaderna för de olika varianterna.
Frågan om ett bad i Mantorp har stötts och blötts i många år (till exempel i översiktsplan från 2011), och har vanligtvis handlat om ett bassängbad utomhus, till exempel i anslutning till Klämmestorps fritidsanläggningar.
– Det är ett uppdrag från den politiska majoriteten. Man vill få frågan utredd. Vi ska redovisa i kommunsstyrelen i veckan. Sedan blir frågan om det finns ekonomiskt utrymme för det, säger Magnus Norrbom som gjort rapporten.
I senare planer har Mantorps expansion snarare ritats in söder om järnvägen där ett nytt centrum planeras med ny högstadieskola, förskola, bibliotek och även kommersiell service. Där skulle kunna vara platsen även för ett bassängbad, menar man.
Ett annat möjligt läge är fältet före parkeringen vid Klämmestorpsskolan, mark som också ägs av kommunen.
Ett bassängbad inklusive barnbassänger och omklädningsbyggnad uppskattas vara en investering på 90 miljoner kronor. Priset bygger på ett bygge i Stockholmstrakten för fem år sedan. Driftskostnad: Cirka en miljon per år.
En konstgjord sjö behöver inte tömmas varje höst, som Månsjön i Skänninge. Det kan också vara en eko- eller naturpool. Sådana finns knappt i Sverige, men däremot på flera håll i Europa. De är baserade på självrenande biologiska processer, som i naturliga vattendrag. Ekopoolen har varierande djup och en reningszon där växter och mikroorganismer renar vattnet. På vintern kan en ekopool bli skridskobana, eller tjäna som avsvalkning efter bastubad.
Kostnad för en cirka 5 000 kvadratmeter stor ekopool: 14 miljoner kronor. Drift: 0,5 milj/år.
Utredningen pekar på en möjlig plats, Dalen vid korsningen mot Östra Tollstad. Det är ett område som används redan idag för rekreation och som har en populär pulkabacke.
– Vad jag har kunnat hitta så finns det inga större sådana i landet, däremot i England och Österrike. Det går åt rätt stor yta för att den biologiska reningen ska fungera bra, säger Magnus Norrbom.
Den tredje varianten är ett naturbad i Svartån. Den rinner visserligen inte genom Mantorp, men ganska nära. I Spångsholm skulle ett friluftsbad kunna anläggas för cirka 2 miljoner inklusive anläggning, bryggor och toalett. Driftskostnaden är låg, omkring 100 000 kronor. Liknande enkla naturbad har kommunen i Nederlösa och Hargsjön.
– När det gäller badplats i Svartån så ingick det inte i uppdraget. Däremot har det funnits med i översiktsplaneringen. Det ska mer ses som ett komplement, säger utredaren Magnus Norrbom.
Det är idag privat mark som i så fall måste förvärvas av kommunen.
Slutsats. Bassängbad är dyrast, men kanske även mest attraktivt för Mantorpsborna om det placeras centralt och på cykelavstånd för flertalet. En konstgjord sjö har miljöfördelar och är billig, samt kan nyttjas hela året.
Cecilia Burenby (S) menar att ett bad i Mantorp kommer att tas med i budgetarbetet för kommande år.
– Det är flera spännande förslag. Vi har sagt att ett nytt bad i Mantorp ska vara centralt placerat i så fall, så badplatsen i Svartån går utanför den här utredningen. Men det kan absolut bli intressant som ett komplement.