Så har extrapengarna till skolan använts

Förlängda kurser, sommarskola och extra lärartimmar. Det är några av de sätt som extrapengarna till skolorna använts på i Mjölby, Boxholm och Ödeshög.

Utbildningschefen i Mjölby, Christer Lordh, säger att pengarna från staten till skolorna måste användas så att de lidrar effekterna av pandemin.

Utbildningschefen i Mjölby, Christer Lordh, säger att pengarna från staten till skolorna måste användas så att de lidrar effekterna av pandemin.

Foto: Corren

Mjölby2021-07-05 09:00

Kommunerna i Östergötland har fått och får totalt 55,8 miljoner kronor i statligt stöd för 2021 för att kunna hantera effekterna av pandemin. I Mjölby kommun, som får drygt 3,4 miljoner kronor har pengarna den största delen gått till grundskolan. Cirka 1,8 miljoner kronor har kommunen fått för att stärka grundskoleeleverna.

– När det gäller grundskolan så har vi använt en del av pengarna till en bredare lovskola i år, berättar Christer Lordh, utbildningschef i Mjölby kommun. Vi har plockat in fler elever än tidigare och det har vi kunnat gör eftersom vi haft personal som kunnat undervisa i fler ämnen.

Eftersom elever varit frånvarande i högre grad på grund av pandemin planerar de ansvariga för grundskolan för hur man ska arbeta i höst för att eleverna ska kunna få en chans att skaffa sig de kunskaper som de missat under året.

Gymnasieskolorna i Mjölby har fått cirka 550 000 kronor, plus 200 000 för de elever som går på fristående skolor i andra kommuner.Kristina Lohman som är verksamhetschef för gymnasiet konstaterar att de gjort många bra saker för pengarna. Förutom att förlänga terminen för en del av de elever som tagit studenten så att de hinna nlir klara med examensarbeten och lite annat har även ett 60-tal av de övriga gymnasieeleverna haft chansen att gå ytterligare nio dagar i skolan innan de fått sommarlov.

– Även i höst kommer vi att arbeta med att förlänga kurserna för de elever som behöver det, säger hon. Då kommer vi att ge dem extra tid för att kunna göra klart sina studier.

En del av pengarna kommer att läggas på elevstärkande aktiviteter för att skapa trygghet efter en lång tid av mycket distansarbete.

Även förskolan har inkluderats i den senaste omgången statligt stöd. Hur de pengarna ska användas är inte helt klart än.

– I och med att förskolan inte var inkluderad i första omgången har vi inte hunnit fundera än på hur vi ska använda de här pengarna, säger verksamhetschefen för förskolan, Stefan Nilsson Ekvall. 

I Mjölby har förskolan i stort sett fungerat som vanligt. Däremot har utveckling och fortbildning av personalen blivit lidande.

– Det är ett område där det är tänkbart att vi kan använda det här tillskottet, säger Stefan Nilsson Ekvall.

I Boxholm har pengarna bland annat använts för att kalla in en hel del vikarier. Samtidigt har den långa perioden med restriktioner inneburit extra insatser av olika slag för barn och unga som haft det tufft. 

– Medlen går till att täcka icke budgeterade kostnader för att fortsatt bedriva bästa skolan, skriver kommunstyrelsen ordförande i Ödeshög, Claes Sjökvist (S) i ett mejl till redaktionen.

I Ödeshög har barn- och utbildningsförvaltningen i först hand använt bidraget till personalförstärkningar inom grundskolan inom såväl den egen kommunala grundskolan som övriga kommunala och fristående huvudmän.

– Verksamheten har drabbats på liknande sätt som i övriga kommuner, skriver Robert Wahlström (Kd), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Ödeshög som svar på frågan om hur pandemin drabbat kommunen.

– Bland annat fick vi stänga en förskola och ett fritidshem under en period. Hur den totala påverkan på verksamheten är, går i dagsläget inte att svara på då vi fortfarande befinner oss i en pandemi, skriver han.

Även där har man haft lovskola, men den finansieras av andra medel.

Så mycket får kommunerna

Mjölby: 3 411 605 kronor

Boxholm: 597 713 kronor

Ödeshög: 581 499 kronor

Källa:  Utbildningsdepartementet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!