"Go for zero" är en strategi inom koncernen Barry Callebaut som livsmedelsföretaget ASM Foods i Mjölby arbetar med. I det ingår bland annat att produktionen inte ska avge några klimatavtryck.
– Här har vi börjat den resan genom att samla in fakta om bland annat hur mycket vatten och energi vi gör av med och hur mycket avfall det blir i produktionen, berättar Hans Nycander, fabrikschef i Mjölby. När vi vet det ska vi se vad vi kan göra och sätta upp konkreta mål.
Till skillnad från ASM, som förbrukar cirka 45 000 kubikmeter vatten per år, används inget vatten i produktionen på Väderstad AB. Det vatten som används totalt cirka 8 000 kubikmeter per år är det som dricks, i duschar och på toaletter.
– Däremot ligger vi inte bra till eftersom vi får vårt vatten från Mjölby, säger Per Nilsson på Väderstad. Det är en utmaning eftersom vi växer och just nu bygger ut fabriken med 4 500 kvadratmeter. Det är ett skäl till att vi bygger en ny vattenservis.
För Väderstad är vattnet viktigt ur en helt annan aspekt.
– Det finns ingen räddningstjänst här så vi samarbetar med kommunen, vattenverket och räddningstjänsten om att bygga en brandpost och kanske ett vattentorn där vi kan magasinera vatten.
För biltvätten på Rejmes är situationen en annan. Hur mycket vatten som förbrukas där kan inte Roger Nilsson i Linköping, som ansvarar för tvättarna, svara på men det är inte mycket:
– Vi har slutna system och använder bara en mindre del färskvatten. Eftersom våra tvättar är Svanenmärkta är kraven höga.