Så förbereder sig skolan för elevernas återkomst

På tisdag kommer gymnasieeleverna tillbaka till skolan. För att minska riskerna har kommunen infört speciella riktlinjer.

Kristina Lohman: "Vi känner oss väl rustade. Jag tror att många elever längtar tillbaka till skolan av våra tvåor och treor".

Kristina Lohman: "Vi känner oss väl rustade. Jag tror att många elever längtar tillbaka till skolan av våra tvåor och treor".

Foto: Sune Johansson/TT

Mjölby2020-08-13 21:00

Till hösten kommer eleverna på Kungshögaskolan och Dackeskolan att börja gå enligt schema igen. Om eleven tillhör en riskgrupp kommer rektorn i samråd med läkare att ta beslut om distansundervisning.

–Vi har tagit beslut som gäller både personal och elever. Det finns en viss oro från personal som kommer tillbaka och jobbar också, säger Kristina Lohman, verksamhetschef för gymnasieskolan.

Hon kommer noga att följa utvecklingen för de elever som pendlar med kollektivtrafiken inom regionen till gymnasierna. 

– Bussarna som de åker har inte varit fulla tidigare. Så vi tror inte att vi behöver ändra våra starttider för eleverna som kommer till oss på morgonen.

Något som de dock har förändrat är lunch- och rasttider. För att de inte ska behöva trängas har eleverna och tiderna spridits ut så mycket som det går. Kristina Lohman tror inte att det kommer att bli något problem med trängsel.

– Vi har turen att ha stora skolor och stora lokalytor. Vi har inte heller så stora klasser och inte så mycket elever som behöver stå på varandra. Vi försöker sprida ut dem på dagarna.

Inför själva starten har de också vidtagit vissa åtgärder. Vanligtvis samlas eleverna programvis. I år kommer uppstarten bara att ske klassvis.

– Vi kommer att prata med eleverna om insparken så att de inte är för många utan att de håller sig inom klassen till exempel.

Efter vårens distansundervisning har Mjölby kommun utvärderat hur det gick. Kristina Lohman berättar att de har fått positiv respons från Skolinspektionen på sitt arbete.

– Hos oss har det fungerat väldigt bra, jag är nöjd och stolt över arbetet som har gjorts. Sedan kan det ju aldrig ersätta den fysiska närvaron och det sociala i att ändå se varandra. Men vi lär oss. Personalen har blivit duktiga på skypemöten och det digitala. Vissa saker kommer vi att ta med oss i vårt fortsatta arbete.

Det gäller att skolorna är noga nu så att inte smittspridningen ökar menar Kristina Lohman. Hon poängterar att de kommer att följa upp utvecklingen noga och prata med både elever och lärare kontinuerligt. Varje vecka har de en krisgrupp som kommer att utvärdera läget.

– Vi känner oss väl rustade. Jag tror att många elever längtar tillbaka till skolan av våra tvåor och treor. Jag tror att det kommer att bli ett kärt återseende nästa vecka.        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!