S höll tummarna hårt

Socialdemokraterna hoppades på en stabil majoritet i Mjölby. SD gick framåt mest, liksom i övriga landet.

Foto: Mia Karlsvärd

MJÖLBY2014-09-14 23:16

Det lyste i alla fönster på Kvarnparken där Socialdemokraterna hade sin valvaka. Cecilia Vilhelmsson (S) sade att förutsättningen för att kunna driva igenom sina vallöften krävs en stabil majoritet.

– Vi hoppas liksom tidigare val att ligga på 10 procent över riksgenomsnittet. En sak är i varje fall klart, att vi kommer ha en ny statsminister på måndag. En statsminister som ser de utmaningar som vi har i kommunen, sade Cecilia Wilhelmsson.

Folkpartiet hade samlats i Gottlösa gamla lanthandel utanför Mjölby med smörgåstårta framför teven. Ett tiotal var på plats när Corren tittade förbi, ytterligare några valförrättare förväntades dyka upp.

Reaktionerna inför valresultaten sammanfattade de som sansade, som förväntat, men kanske lite mer rödgrönt än väntat. Sina egna insatser var de däremot nöjda med.

– Vi har haft en mycket aktiv valrörelse. Mycket lokalt fixerad genom de filmer vi har spelat in med konkreta idéer både i stort och smått, sade de.

FP räknade med att få bättre valsiffror än på riksnivån, så även Vänsterpartiet som samlats i en gemensamhetslokal i Eldlösa i Mjölby.

– Jag tror vi går framåt även jämfört med förra valet, sade Franco Sincic (V).

Övervikten för det rödgröna blocket stämde till optimism. Vänsterpartiets Fredrik Rydberg upplever fortfarande att Vänsterpartiet är inviterade att fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna, men det har knakat betänkligt i fogarna.

– De åtta åren vi har samarbetat har inte varit så övertygande. Vi har blivit rejält överkörda i tre fall, Vifolka, personlig assistans och Slomarp, sade Franco Sincic.

Birgitta Gunnarsson (C) gladde sig åt att partiet inte var uträknat på riksnivå och tyckte att valrörelsen gått bra även lokalt.

De som kunde luta sig tillbaka och njuta av valresultaten var Sverigedemokraterna. Dess lokala ordförande Jenni Iwarson hade inte räknat med att hålla valvaka, men så blev det på medlemmarnas begäran på restaurang Mandarin i centrala Mjölby.

– Det ser ut att gå bättre än i opinionsundersökningarna i alla fall, sade Fredrik Bertilsson, vilket var ett klart understatement.

– Vi har jobbat hårt med hemsidan, Facebook och medlemskontakter. Samtidigt rider vi även på det som moderpartiet gör. Det är som ett självspelande piano, sade Roger Larsson (SD).

Siffrorna för Moderaterna såg inte glädjande ut. Mjölby-moderaterna hade samlats hemma hos oppositionsrådet Monika Gideskog (M) i Väderstad med ett 15-tal personer.

– Det känns om tappet vi fått gått till Sverigedemokraterna vilket är jättetråkigt. Detta speciellt med tanke på att SD har haft en tom stol i kommunfullmäktige och dessutom saknar eget valprogram. Det är beklagligt. De vet inte ens vad de vill, men det är en trend över hela landet och vi åker med, sade Monika Gideskog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om