Rullstolburne Tomas JO-anmäler kommunens snöhantering

Efter de senaste dagarnas snöväder har rullstolsburne Tomas Nilsson tröttnat på den dåliga snöröjningen och anmäler nu Mjölby kommun till Justitieombudsmannen, JO.

Tomas Nilsson kör elrullstol. Han har tröttnat på snöhanteringen och anmäler nu kommunen till Justitieombudsmannen.

Tomas Nilsson kör elrullstol. Han har tröttnat på snöhanteringen och anmäler nu kommunen till Justitieombudsmannen.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2023-01-10 17:00

För två år sedan träffade vi rullstolsburne Tomas Nilsson i Mjölby. Han berättade då om problemen med att ta sig fram på gatorna i Mjölby efter att det snöat. Nu har han JO-anmält kommunens snöhantering.

– Det blir ingen skillnad utan det är likadant från år till år, säger Tomas. Kommunen struntar i det.

Tomas skriver i sin anmälan att varje vinter när det kommer snö så underlåter kommunen att se till så att gång- och cykelvägar skrapas och saltas ordentligt. Han sitter själv i elektrisk rullstol och för att han ska kunna ta sig fram säkert så måste det vara asfaltsrent.

undefined
"Det blir ingen skillnad utan det är likadant från år till år", säger Tomas Nilsson.

– Det ska inte vara någon skillnad mellan gång- och cykelvägar och E4. Är det asfaltsrent på E4 ska det vara asfaltsrent på gångvägarna. Jag pratade med en dam med rullator och hon kunde knappt ta sig fram, trots att de påstår att de plogat. Det får inte fortsätta så här.

Vad tror du att en anmälan kan leda till?

– Förhoppningsvis leder det till att kommunen tvingas sköta väghållningen så att det är säkert för folk att ta sig fram. Jag sitter i rullstol och vissa dagar kan jag inte ge mig ut för då sätter jag mig fast i snön.

Louise Sandstedt är gatu- och parkchef i Mjölby kommun. Hon berättar att kommunen har en del av snöröjningen själva, men anlitar även entreprenörer sedan många år tillbaka. 

– Vi har inte resurser och maskiner att sköta snöröjningen i hela Mjölby kommun själva. Vi håller i jourberedskapen och har ett visst antal maskiner och handskottare. Utöver det tar vi in externa resurser.

Vad kan ni göra om entreprenörer inte sköter snöröjningen?

– Vi har avtal med alla entreprenörer och där finns skrivelser hur arbetet ska följas upp. Det gör vi kontinuerligt. Till exempel efter ett sådant snöväder som vi hade nu gör vi en uppföljning. Då tittar vi på vad som har gått bra och vad som har gått dåligt och vad behöver vi tänka på till nästa gång.

undefined
Tomas Nilsson kör elrullstol. Han har tröttnat på snöhanteringen och anmäler nu kommunen till Justitieombudsmannen.

– Men skulle vi ha en entreprenör som verkligen inte gör det den ska efter påtryckningar så får vi ta det vidare. Men där är vi inte idag.

Louise Sandstedt berättar att det finns en synpunktshantering på kommunens hemsida där man som medborgare kan anmäla brister.

– Vi har fått in synpunkter vid det senaste snöfallet och det brukar vi få vid snöfall. Vi tar dem i tur och ordning. Sedan måste vi få lite tid på oss att halkbekämpa och röja färdigt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!