Hon har hållit på i 10 år nu. För två år sedan när hon varit runt på en rad event för personer med samma intresse, började hon ordna egna workshops. Det började i liten skala med ett 50-tal personer som träffades en helg och pysslade ihop.
– Deltagarna ville att jag skulle fortsätta. Så vi har kört tre gånger om året i Norrgårdens utbildningscenter, berättar Rositha som kallar sig Rozzan.
2020 blev det dock bara ett event, i början av året. Sedan kom pandemin och gjorde det omöjligt att samla 100–120 personer på en plats. Rozzans workshopar är inga små arrangemang. Fredag eftermiddag till söndag eftermiddag sitter de och pysslar.
– Från sju på morgonen till midnatt. Jag är värdinna och går runt och ser till att alla har det bra, fixar med frukost och mat under eventet. Hela min familj hjälper till.
I höstas började planerna på en riktig butik att realiseras hemma på tomten i Eldslösa. Maken Michael byggde om förrådet och garaget till en butikslokal. Rozzan köpte in ett lager produkter, och kommande helg är det premiär.
– Jag kan bara släppa in fem kunder åt gången så till en början blir det förbokningar. Nästa vecka börjar jag med öppettider och mot slutet av nästa vecka ska webbshoppen vara igång, säger hon.
Vad är tjusningen med att "scrappa"?
– Det är skönt att sätta sig ner och få lite lugn och ro. Man släpper alla tankar och går in i sin kreativa bubbla. Det är kul att jobba med papper.
Vad bör man ha för egenskaper för att hålla på med detta?
– Lite tålamod. Det är lite pyssligt och ganska små grejer man håller på med. Och sedan kreativitet, att man tycker om färg och form.
Maken Michael kommer in i butiken och sätter sig med en kaffekopp vid arbetsbordet. Han har provat på att scrappa men håller hellre på med större hantverk, som att snickra.
– Det här är en riktig nördbutik, säger han med ett leende.
Det är framför allt kvinnor som tagit till sig den här hobbyn. Det finns undantag, men de är lite mer blyga med det, tror Rozzan. Att hennes event blivit så populära att det kommer deltagare från hela Sydsverige har med den sociala biten att göra, och med att få och dela idéer. Det finns nästan inga gränser för vad man kan göra med papper, mönster och små detaljsaker. Man kan göra allt från grunden, eller förenkla med halvfärdiga ingredienser. Allt efter tycke, förmåga och ambition.