Mat i Mjölby
– Varje kväll tittar jag upp mot himlen för att se ISS, den internationella rymdstationen, säger Roxanne Targa. Min dröm är att ta fram mat för astronauter. Det skulle vara spännande att utveckla färsk mat som man kan odla i rymden.
Vägen till rymden för Roxanne går via Mjölby. Sedan augusti arbetar hon på utvecklingsavdelningen på ASM Foods i Mjölby där hon jobbar med att ta fram smaker för livsmedelsindustrin. Men hennes matresa började långt tidigare och tusentals kilometer från Östergötland.
– Min familj i Filippinerna odlar kokosnötter. Mina farföräldrar har en plantage och jag växte upp med att äta färska kokosnötter. Vi säljer kokos och sedan gör man olja av den inom industrin.
Roxanne har studerat livsmedelsutveckling och produktdesign, en utbildning som tagit henne till universiteten i Paris, Dublin och Lund. Innan hon började i Mjölby arbetade hon på Tetra Pak i Lund. ASM hittade hon via Linkedin.
– Jag letade efter ett arbete med liknande produkter som jag jobbade med i Filippinerna. Där arbetade jag som produktutvecklare på en fabrik som gör munkar. De tillverkade choklad och fyllningar precis som vi gör här på ASM.
Det är noga med livsmedelshygienen och innan vi får vi följa med Roxanne in på labbet får vi byta skor och ta på skyddskläder, tvätta oss noga och gå igenom en speciell sluss. Det är här inne som smaker tas fram, testas och till sist används inom livsmedelsproduktionen.
– Oftast får vi en order från en kund på en ny produkt. Det kan handla om en sylt eller en chokladsmak. Då tar vi fram den efter kundens önskemål. Det är inte bara smaken som är viktig, utan även egenskaper som hållbarhet och vid vilken temperatur den smälter. Vilka kunder vi jobbar med kan vi inte berätta för det är hemligt, säger Roxanne.
I en del av labbet arbetar man med fettbaserade produkter, som till exempel choklad. I den andra delen tar man fram vattenbaserade produkter som sylt och kola. Från början tar man fram små satser som skickas till kunden för utvärdering. När kunden är nöjd skalar man upp och anpassar receptet för tillverkning i fabrik.
– Vi testar, testar och testar, säger Roxanne. Det blir mycket testande.
Mycket av Roxannes arbete handlar om avancerad kemi, men intresse för mat föddes av en annan anledning.
– Jag älskar att äta, skrattar hon.