Rörande idé säkrar skörd

”Utan bevattningsföretaget hade vi inte varit en potatiskommun”. Det säger Niklas Jonsson en av delägarna till Mjölby Skänninge bevattningsföretag.

Glatt gäng. – Hade det här bolaget inte bildats hade vi inte varit en potatiskommun, säger Niklas Jonsson, bredvid sitter Gösta Pettersson och Per-Anders Jonsson.

Glatt gäng. – Hade det här bolaget inte bildats hade vi inte varit en potatiskommun, säger Niklas Jonsson, bredvid sitter Gösta Pettersson och Per-Anders Jonsson.

Foto: Mia Karlsvärd

Mjölby2016-04-11 10:30

MJÖLBY

Sommaren 1969 var extrem. Inte en droppe regn på östgötaslätten kring Skänninge. Torkan var olidlig. Potatisskörden blev dålig det året.

– De var då idén började gro att skapa ett gemensamt bevattningssystem, berättar Per-Anders Jonsson, pensionerad lantbrukare och far till Niklas som nu driver gården i Follinge.

Idén som föddes på grund av torkan 1969 är nu det gemensamma handelsbolaget Mjölby Skänninge bevattningsföretag. Företaget som drivs av tjugo delägande lantbrukare är nu nominerat till årets företag inom gröna näringar i Mjölby kommun.

Hemma hos Stefan Axby på Axstad mellangård berättar han och flera av de nuvarande delägarna hur allting började.

Det var fem lantbrukare som tillsammans arbetade fram hur bevattningen skulle fungera. Gösta Pettersson i Axstad, Sune Leander, Norrby, Anders Pettersson, Bjälbo, Per-Anders Jonsson, Follinge och Per-Erik Gustafsson från gården i Björketorpet.

– Syftet var att förse vattendragen som passerade med mer vatten, så att vi bönder skulle kunna använda det till bevattning för våra grödor, förklarar Gösta Pettersson.

Stefan Axby berättar att vattendragen har alltid funnits, men med för lite vatten. Förr stod Skenaån ofta torrlagd på sommaren. Han förklarar hur vattnet nu sedan sommaren 1980 forslas från Svartån.

– Från Svartån inne i centrum pumpas vatten upp. Vattnet rinner sedan i rör under gatorna i centrala Mjölby. Genom rören i marken förbi BT och under E4:an. Sedan rinner vattnet ut i Axstabäcken, och vidare ut i Skenaån innan det återigen rinner ut i Svartån vid Öjebro igen, berättar Stefan Axby.

Längs hela sträckan där vattnet rinner kan delägarna ta av vattnet för att kunna vattna sina grödor. Framförallt till potatis, men också till lök, jordgubbar och även ibland till spannmålsodlingen.

– Ett snillrikt system för att skapa ett flöde av vatten, säger Göran Leander som nu driver Norrby oxelgård.

Det är ett glatt lantbrukargäng som sitter och fikar tillsammans hemma hos Stefan Axby.

Kan ni sova gott om sommarnätterna som potatisbönder med bevattningssystemet?

– Det är kul att du frågar det. För innan vi var klara med systemet för bevattningen hade vi krångel med bevattningsmaskinerna som ofta stannade. Det gav oss sömnlösa nätter. Peppar, peppar har vi sällan haft några driftstopp på vår anläggning efter det, berättar Stefan Axby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!