Röntgenkliniken lämnar Mjölby

Om tre veckor stänger röntgenkliniken i Mjölby. Istället får den som ska röntgas åka till Motala eller Linköping. "Det är lite vemodigt", säger centrumchefen.

MJÖLBY2016-02-08 08:30

Verksamheten på röntgenkliniken har funnits ända sedan 1970-talet. Det var också i Mjölby som röntgen digitaliserades från allra första början.

– Det är lite vemodigt, vaggan för digitaliseringen är i Mjölby. Det var här det uppstod, det är viktigt att nämna, säger Robert Ring, chef för diagnostikcentrum i Östergötland.

Den 24 februari sker den sista röntgenundersökningen på kliniken, därefter flyttas all verksamhet över till Lasarettet i Motala och Universitetssjukhuset i Linköping. De två anställda, en sjuksköterska och en undersköterska som har bemannat kliniken tre dagar i veckan, går då i pension.

Cecilia Pettersson är enhetschef på röntgenkliniken i Motala och Mjölby.

– Vi har gjort en studie som visar att skelettundersökningar minskar hela tiden. Det ser ut så i hela landet, säger hon.

Samtidigt har de mer avancerade undersökningarna ökat i antal – såsom magnetkameraundersökning, ultraljud och datortomografi – och de utförs inte i Mjölby i dag överhuvudtaget.

Centrumchefen Robert Ring förklarar bakgrunden till beslutet att lägga ner röntgen i Mjölby:

– Utrustningen och lokalerna var gamla där, vi hade behövt investera i lokalerna. Det är också en brist på röntgensjuksköterskor och är man två eller tre blir det en väldigt sårbar verksamhet, säger han.

Att flytta röntgen till Motala och Linköping var därför inte ett svårt val, enligt centrumchefen.

– Det klart att det var diskussioner och att vi räknade på det, men fördelarna med att flytta övervägde helt klart, säger Robert Ring.

För ungefär ett år sedan gjordes motsvarande förändring vid Närsjukvården i Finspång. Då flyttades röntgenverksamheten över till Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Några klagomål i större omfattning ska inte ha framförts, vad centrumchefen känner till.

– Vi tror att vi kan göra mer på det här sättet eftersom vi har mer personal som kan hantera produktionen och då blir det bättre för patienten, säger Robert Ring.

Dessutom har Region Östergötland gjort stora investeringar på röntgenkliniken i Motala, berättar han. Bland annat har en ny MR-kamera och utrustning för ultraljud köpts in.

Förra året genomfördes cirka 5 000 undersökningar av skelett och lungor på röntgenkliniken i Mjölby. Samtliga patienter var dock inte boende på orten, utan kliniken har även tagit emot patienter på remiss från andra sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!