Revymamman får Mjölbys kulturstipendium

Hon är Mjölbys egen teatermamma. På nationaldagen får hon ta emot sin hemkommuns kulturstipendium.

Birgitta Wigforss har fått flera kulturstipendier. Nu får revydrottningen från Mjölby hemkommunens.

Birgitta Wigforss har fått flera kulturstipendier. Nu får revydrottningen från Mjölby hemkommunens.

Foto: Fredrik Nygren

Mjölby2023-05-17 17:00

Få Mjölbybor har undgått hennes många teateruppsättningar i skilda genrer. Hon är och har varit verksam även i grannkommunerna, inte minst Linköping.

Hur känns det att få Mjölbys kulturstipendium?

– Det är inget jag har gått omkring och tänkt på. Men visst är det kul. Det är det femte kulturstipendiet jag fått, och det är extra roligt att få det från sin egen hemort, säger Birgitta Wigforss i telefon från Stockholm.

Hon har nominerats förr till stipendiet i Mjölby, liksom i Boxholm. De fyra tidigare hon nämner är från LO, Rotary, Sensus och Löfs minnesfond i Ödeshög.

Hon ser det som en bekräftelse på att det hon gjort har varit uppskattat.

Närmast i tiden kommer uppsättningen av "Söderkåkar" i Gamla Linköping. Hon regisserar och spelar husan Malin. Premiär 27 maj under Linköpings kulturdagar.

– Jag är ju stormförtjust i Gideon Wahlbergs folklustspel. De är roliga men inte bara trams och skoj utan har även något vettigt att säga, ofta om fint folk och arbetarklass.

Nästa projekt är "Klas Klättermus" som är en stor uppsättning med 15 skådisar mellan sex och 86 år, både vana skådisar och nya. Även det i Linköping.

I Mjölby är en ny pjäs i ladan vid Oxhagen i augusti nästa chans att se henne och de andra i Mjölbygruppen. Även här blir det Gideon Wahlberg, "Folket i Skinnarviksbergen" omdöpt till "Kärlek i raketfart".

– Sedan har jag blivit inbjuden av min gamla elev Albin Johansson att spela i klassikern "Lady killers" fast under namnet "Tanten som visste för mycket". Det är jag som spelar tanten.

Den har premiär i Blåvik den 1 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!