”Revisorernas avgång en överreaktion”

Kommunrevisorerna i Mjölby överreagerar när de väljer att avgå, tycker kommunfullmäktiges ordförande Jörgen Oskarsson (S). Han anser att det som hänt på förskolan Östergården har berott på en serie olyckliga sammanträffanden.

Foto: Jarl Asklund

Mjölby2013-06-08 07:08

Till skillnad från revisorerna lät politikerna i kommunfullmäktige bli att rikta anmärkningar mot nämnderna.

Anmärkningarna gällde den allvarliga kritik revisionsrapporten uttalade mot ansvariga politikers hantering av mögeldrabbade förskolan Östergården och Lundbybadet. Därför upplevde revisorerna att de inte hade kommunfullmäktiges förtroende och bestämde sig för att ställa sina platser till förfogande från 1 juli.

Varför var det så viktigt att inte rikta anmärkning mot nämndernas politiker?

– Vi ska bilda oss en egen uppfattning. Att rikta anmärkning kan avgöra en politikers framtid. Det måste tas på mycket stort allvar.

Hur tänker du när du säger att ert avvisande av kritiken INTE är att gå i polemik med revisorerna?

– Vi är noga med att inte värdera revisorernas anmärkning, men det är alldeles uppenbart att vi har olika syn på vilken nivå det är rätt att rikta anmärkning.

Var fullmäktiges beslut inte en misstroendeförklaring mot revisorsgruppen?

– Nej, det ska det absolut inte uppfattas som. Det handlar framför allt om huruvida vi instämmer i anmärkningarna eller inte.

Varför valde presidiet att göra en egen utredning om nämndernas ansvar?

– Vi är skyldiga att göra det enligt god revisionssed. Anmärkningarna var en central del i revisionsberättelsen. Vi har tittat på utgångspunkterna för deras anmärkningar och ansåg inte att det höll.

Vad kostade dessa utredningar?

– Det har jag ingen prislapp på. Två tjänstemän har avsatt tid till det. Vi åkte till Norrköpings kommun för juridisk konsultation.

Fullmäktiges beslut att inte rikta anmärkning mot nämndpolitikerna bidrar till att minska förtroendet hos allmänheten, anser de revisorer Corren talat med. Hur ser du på det?

– Det är en förutsägbar kommentar. Den som vill förstå kommunfullmäktiges resonemang måste sätta sig in i situationen och väga in skälen för det. Vi i presidiet har varit mycket noggranna med att formulera vårt förslag.

I PWC-revisorernas kritiska rapport om Östergården står att kommunen har en ”mail- och chatkultur” och att organisationen vittrar sönder. Vilket ansvar har du som mångårig ledande politiker för detta?

– Hade du ställt frågan 2007 hade den varit mer aktuell än idag. Det får andra bilda sig en uppfattning om. Det har bytts förvaltningschefer ett antal gånger och tjänstemän, framför allt på tekniska kontoret.

Vem är ansvarig för det som hänt på Östergården – med tanke på att ingen hittills fått ta några konsekvenser genom att lämna sina uppdrag?

– Jag sitter inte i kommunstyrelsen och vill inte kommentera hur de arbetar. Jag undrar om det någonsin i det här landet har satsats så mycket pengar och resurser på en förskola med ett så eländigt utfall som i fallet Östergården. Det har varit en serie olyckliga sammanträffanden. Som vid den andra renoveringen, då mögel fortfarande misstänktes vara problemet, medan det visade sig vara förtvålning av golvlim (att limmet inte stelnade). Det ledde till att förtroendet mellan personal, föräldrar och kommunledningen inte gick att återupprätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!