Restaurang brast i nedkylning

Miljökontoret har vid flera tillfällen funnit bristande rutiner för nedkylning på en restaurang i Mjölby. Därför beslutar nämnden om föreläggande med vite.

MJÖLBY2013-12-28 09:20

Efter en misstänkt matförgiftning i mitten av juni i år gjorde miljökontoret ett extra offentligt besök på restaurang Eataliano. Vid inspektionen bedömdes att verksamheten saknade rutiner för hur nedkylning ska ske på ett säkert sätt.

Brist på utrymme

– Vårt bekymmer är utrymmet, det är vi medvetna om. Men rutinerna finns och i dag har vi också tillräckliga nedkylningsfrysar, säger Walid Nayef, ägare.

I miljökontorets underlag framkommer att personal på restaurangen angivit att livsmedel som tillagats dagen innan (söndag) stod framme under natten och placerades i kylskåp på måndagmorgonen.

– Det är mat som har lagats tillagats en gång och bakterierna har redan dödats. Dessutom kokas den en andra gång för att det inte ska finnas någon risk för bakterier, säger ägaren.

”Investerat i nytt”

Miljökontoret upprättade ett förbud mot nedkylning tills verksamheten visat tillräckligt säkra rutiner för att kyla livsmedel. Vid ett tredje besök i slutet av juni upphävdes förbudet efter att miljökontoret konstaterat att inga avvikelser längre fanns.

– För varje besök miljökontoret gjort har vi investerat i nya nedkylningsfrysar och kylar, säger ägaren.

Han menar att restaurangen inte väntat den goda kundströmning som varit sedan öppningen.

– På femton månader har vi serverat cirka 180 000 portioner mat, men av dem är det bara två som hört av sig till miljökontoret.

Fler besök

Miljökontoret gjorde ytterligare besök under hösten och historien med bristande nedkylningsrutiner och förbud upprepade sig. I början av december upphävdes det senaste förbudet sedan verksamheten uppvisat lämpligt arbetssätt vid nedkylning.

– I dag har all personal rätt rutiner och vi har löst nedkylningen. Dessutom väntar vi på en ombyggnation under nästa år, som ökar vårt utrymme för kylar, säger ägaren som påpekar att de håller tät kontakt med miljökontoret.

Miljökontoret konstaterar att livsmedel som förvaras i felaktig temperatur är en hälsofara för konsumenterna, och att föreläggandet med vite är motiverat för att skydda människors hälsa.

Vite om 25 000 kronor gäller för varje punkt och tillfälle som miljökontoret anser att verksamheten inte uppfyller föreläggandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om