Rektorn: Vi kommer kolla flaken

På fredag kommer rektorerna på Mjölbys gymnasieskolor att kontrollera studenternas vagnar inför eftermiddagens kortege. Anses budskap på något sätt vara stötande, plockas de bort.

Strax före studentdagen drar igång kommer alla vagnar att kontrolleras av skolornas rektorer.

Strax före studentdagen drar igång kommer alla vagnar att kontrolleras av skolornas rektorer.

Foto: Anders Eklund

MJÖLBY2019-06-13 18:23

För ett par veckor sen informerades årets avgångselever på Kungshögaskolan och Dackeskolan av skolpersonal, polis och fältsekreterare om vad som gäller för studentdagen – både kring säkerhet och regler för de så kallade studentflaken, men också om värdegrundsfrågor och elevernas budskap på vagnarna.

– Vi har hållit ett brandtal om vikten av att kunna stå för texten även om tio år, då de kommer att hamna på många foton. Vi rektorer kommer att inspektera flaken på morgonen och förbehåller oss rätten att plocka bort budskap om vi på något sätt finner de stötande, säger rektor Fredrik Einvall på Dackeskolan.

Även på Kungshögaskolan kommer en kontroll av studenternas vagnar att genomföras.

När det gäller säkerheten inspekteras skyddsräcken och att all inredning sitter ordentligt fast. Dessutom är det krav på en så kallad flakvärd ombord med uppgift att hålla särskild koll på trygghet. Just fredagen är en evenemangsfylld dag för områdespolisen och resurserna fördelas mellan skolavslutningar, Vätternrundan och festivalen Gatebil på Mantorp Park.

– Men oavsett så har vi avsatt resurs som jobbar riktat mot skolavslutningen och då särskilt med inriktning mot kvällen. Vi kommer jobba uppsökande mot ungdomar som rör sig utomhus, men också privata fester och krogar, säger polisens gruppchef Björn Borg.

Rutten för studentkortegen kommer likt tidigare år att gå runt Mjölby centrum längs Kungsvägen, Magasinsgatan, Burensköldsvägen och Smålandsvägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om