– Den här veckan har det varit två bränder i måndags och en i går. Det är betydligt fler än vanligt, säger Peter Tollsten.
Det som brunnit är torkpapper i handfat på toaletter, ingen har skadats.
– Men ofta sägs det att det börjar litet och blir tuffare och tuffare, säger Peter Tollsten. Det är definitivt saker som vårdnadshavare kan ta upp hemma.
Han säger att det kan handla om allt från ett rop på hjälp till en utmaning på sociala medier.
– Det är en svår situation, en helt annan värld än när vi vuxna gick i skolan, fortsätter han. Nu söker vi stöd för att få ungdomar att inse vilka allvarliga konsekvenser en brand kan få. Vi hoppas att vi kan hjälpa andra skolor också.
Viktor Lindh vid räddningstjänsten är skolornas kontaktperson i Mjölby kommun. Han om någon vet hur det är att hantera bränder.
– Vi vill jobba förebyggande och praktiskt när något sådant här händer. Vi utbildar barn flera gånger under skoltiden, men kanske har pandemin spelat roll.
När något sådant här händer tar räddningstjänsten kontakt med skolan.
– Vi har konsekvenssamtal med elever där kurator eller lärare är närvarande, säger Viktor Lindh. Vi försöker prata om vad som kunde ha hänt, hur en brand påverkar barnen själva, deras kamrater och oss inom räddningstjänsten.
Statistiskt sett sker den mest typiska branden i skolor kl 12–13 i en korridor eller toalett. Antalet anlagda skolbränder har ökat med över 50 procent senaste åren.