Det är en ny trend som kommer till Mjölby. På sociala medier dyker det upp filmer från runt om i världen. Personer får utlopp för förstörelselusta under ordnade former.
24-årige Mergim Ibishi från Mjölby har hyrt två garage i det nyöppnade Yourspace.
– Det kan lugna för stunden, men inte lösa långsiktiga problem. Jag har själv tränat boxning och vet hur det är att ha stress och aggressioner inom sig och gå till boxningslokalen och slå lite på säcken. Mycket av känslorna är borta efteråt, säger han.
Hans företag vänder sig till människor som vill ha lite kul några minuter och känna hur det känns att slå sönder saker. Om man har allvarliga problem med aggressivitet tror han inte att det skulle hjälpa.
Han menar att syftet är att få utlopp för sina aggressioner på ett kontrollerat och säkert sätt. Han tror att de vanliga kunderna är personer som bara vill ha kul tillsammans. Han har själv provat sedan han samlat ihop lite saker att slå på.
Det är två garage som han hyr. I det första tas kunden emot, får instruktioner och skyddsutrustning, visir, overall, handskar och hörselskydd. Runt väggarna står massor med prylar, porslin, glas datorer, skärmar och annan elektronikskrot.
– Vi har fått från återvinningen, och en hel del från vänner och bekanta. Det som vi använt kommer vi sortera och köra tillbaka till återvinningen. En del återvinningar säljer saker som fungerar, berättar Azra Zaric som är Mergims vän och assistent.
Det andra garaget är själva rage room. Väggarna är klädda med träfiberskivor och presenningar. Mitt på golvet står det som ska slås sönder. På ett bord står en tv, några vaser och glasflaskor, tallrikar och en gammaldags urtavla. Correns utsände reporter Fredrik Sandberg har tagit på sig skyddsutrustningen och är redo att gå loss på inredningen. På en vägg hänger en stor tung slägga, en kofot och en hammare.
Mergim sätter igång musikanläggningen. Fredrik har valt hårdrock. Med kofoten slår han med ett enda välriktat slag sönder porslinet så att skärvorna yr. Sedan går han lös på tv:n som ramlar ner i golvet av det ursinniga anfallet. Fredrik fortsätter behandla skärmen på golvet. Urtavlan ligger också på golvet och får många slag. Efter exakt en minut och 22 sekunder är allt sönderslaget, och Fredrik pustar ut.
Hur kändes det?
– Som ett gympass. Jag vet inte om jag fick ut några aggressioner. Jag var inte arg eller stressad innan. Men en bra träningsform kanske det kan vara, säger Fredrik.
Gerhard Andersson är professor i psykologi på LiU och har tidigare forskat om våld i nära relationer. Han menar att ett rage room, som är ett nytt fenomen för honom, knappast är lämpligt för en person som har problem med aggressioner.
– Det är säkert okej för att ha roligt, för någon utan problem, men inte särskilt terapeutiskt. Det finns ingen forskning som visar att det kan minska aggressioner. De som jobbar med personer med aggressioner använder KBT. Man försöker man få personen att lugna ner sig, till exempel att slappna av eller räkna till tio. Det finns en impulsivitet i många aggressioner, säger Gerhard Andersson.
Starka känslor kan ge problem om de leder till impulsiva handlingar. Han tycker även att det låter otidsenligt att slå sönder saker i dessa tider av återbruk och cirkulär ekonomi.
– Det går att avreagera sig utan att förstöra.