Räfflor oroar hojåkare

– Kommer du ut i den räfflade delen är det lätt att komma i obalans, och då kanske det går åt skogen, säger Kent Ivarsson.

MC. Kent Ivarsson är en van mc-förare. Han menar att räfflorna kan ställa till det vid omkörningar.

MC. Kent Ivarsson är en van mc-förare. Han menar att räfflorna kan ställa till det vid omkörningar.

Foto: Mia Karlsvärd

MJÖLBY2015-07-30 07:00

Kent Ivarsson bor strax utanför Sya och pendlar på sommaren så gott som varje dag till Mjölby på motorcykel.

– Det är många hojåkare som åker vägen mellan Mantorp och Mjölby, säger han.

Det är Trafikverket som är väghållare och ansvarar för gamla riksettan. Vägen har nyligen fått ny asfalt och har också fått så kallade sinusräfflor mellan de två körbanorna.

I norra Sverige blev en sådan väg så hårt kritiserad att man avbröt försöket, och tog bort räfflorna.

I en studie som VTI gjorde i Kiruna och som presenterades 2010 är mc-förarna och även andra fordonsförare som ingick i testgrupp kritiska till räfflorna.

I studien säger motorcyklisterna att de ser åtgärden som mycket farlig för motorcyklister. Med ökade risker, i stället för ökad säkerhet. Som motorcyklist vill man absolut inte hamna i räfflorna. Både uppmärksamhet och körningen försämras då, eftersom man har fokus på räfflorna, i stället för omgivningen, menade de motorcyklister som var med i studien. De mc-förare som ingick i fokusgruppen var alla erfarna motorcyklister.

Kent Ivarsson i Sya kör en så kallad offroadmotorcykel. Han säger att det är riktigt otäckt om man hamnar i den räfflade mittfilen.

Han menar att man ibland måste köra om, och på så sätt hamnar man med motorcykelns däck mitt på vägen. Det finns heller ingen varning om att vägens mitt är räfflad.

– Risken är ju att de kanske fortsätter att räffla upp fler vägar, säger Kent Ivarsson.

På organisationen Sveriges Motorcyklister, SMC, säger informatör Petra Holmlund att motorcyklister varken vill ha räfflor i asfalten eller räcken med fristående stolpar nära körbanan. Man före­drar dock räfflor i vägen, före vajerräcke.

– Ingen åtgärd på vägarna får ske på bekostnad av motorcyklisternas säkerhet. När man gör en ny vägbeläggning med exempelvis räfflor är det därför viktigt att man också gör en så kallad friktionsmätning av vägen, säger Petra Holmlund.

Hon förklarar att man då mäter vägbanans friktion. Ingenstans på vägbanan, varken i asfaltsskarvar eller på räfflorna får friktionen vara underkänd.

– Om räfflorna medför att motorcyklister får sämre fäste så ska de absolut inte finnas där, säger Petra Holmlund.

Varför har man dessa räfflor i vägen?

– Man gör dem för att de som sitter i andra tankar vid ratten ska märka att de är på väg till andra körfältet. Precis som vajerräcken räddar räfflor i vägen liv, förklarar Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.

Han säger att detta är ett billigt och enkelt sätt att höja trafiksäkerheten. Lennart Helsing säger också att han förstår om man som motorcyklist tekniskt sett känner sig mer sårbar.

– Det här är en prioritering. Mig veterligen känner jag inte till att någon olycka skett på grund av dessa räfflor, säger han.

Däremot har man fått klagomål att det för närliggande hus skapar bullerljud. Det har gjort att vi inte gör några räfflor på vägar i tätbebyggda områden, berättar han.

Vad gäller friktionsmätningar säger Lennart Helsing att det är kostsamt, och att man endast utför friktionsmätningar på vägar där det skett flera allvarliga olyckor.

Även Mjölby kommuns gatu- och parkchef Mats Hasselbom har blivit uppringd av oroliga mc-förare.

– Jag har meddelat Trafikverket att det är ett problem för motorcyklister. Jag tänker själv åka ut och titta på vägen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om