Området runt Viringe i Mjölby förväntas växa under de kommande åren. I och med den stora expansionen väntas trafikbelastningen från E4 och ut på 32:an samt de kommunala gatorna i Viringe, bli ännu högre framöver. Kommunen har nu gjort en trafikanalys inför kommande detaljplanearbete med eventuella åtgärder som presenterats till Trafikverket. De har i sin tur startat en egen utredning eftersom det är de som ansvarar för flera av vägarna i området.
– Vi kommer inte kunna bygga ut Viringe söderut med befintligt trafiksystem, fastslår Caroline Ekman Gyllemark, planarkitekt på kommunen.
Kommunen har undersökt om det först och främst gått att göra mindre och billigare åtgärder för att på så sätt hushålla med resurserna. Men inga av dessa alternativ visade sig vara tillräckliga. Utan det kommer krävas ombyggnationer och nybyggnationer framöver.
– Det man ser är att om det blir ännu mer belastat finns risken att det blir köer ända ut på E4:an, berättar Joel Runn, kommunens trafikplanerare.
Något som har hänt vid enstaka tillfällen redan idag, men som riskerar bli vanligare när området växer. Ett trafikfarligt scenario som leder till varningsflaggor hos Trafikverket.
–Så då blir det ju lite mer angeläget för dem än om det bara skulle vara köer på kommunala vägar.
Bland de eventuella åtgärderna finns bland annat förslaget att göra Potatisrondellen tvåfilig för att på så sätt förenkla för de som ska åka in till Viringe kontra de som ska vidare mot E4:an/32:an.
– En annan sak som vi utreder och det är om man kan särskilja personbils- och lastbilstrafiken på Brahegatan inne i Viringe. För så som det är idag är det väldigt hög belastning. Det vi hade velat se är om lastbilarna i högre grad kan angöra området söder om Potatisrondellen, förklarar Caroline.
Men förslagen på åtgärder slutar inte där. Joel fyller på.
– Även om Trafikverket skulle göra två körfält från E4 in mot Viringe, vilka många kanske tycker borde lätta upp lite, så är det så väldigt många som vill åka in till Viringe. Så det blir väldigt många filbyten som gör att hastigheterna dämpas och köerna ökar. Utan som vi ser det idag är det som ger störst effekt att anlägga en ny cirkulationsplats längre söderut på riksväg 32. Det gör att då kan fler välja att åka andra vägar istället för att alla ska åka in via Potatisrondellen.
Är potatisens framtid på något sätt hotad?
– Nej, nej! Den ligger som hjärtat i allt det här och så jobbar man med att utveckla trafiken runt omkring. Den är ett landmärke och måste ju leva kvar, fastslår Caroline lugnande.
Trafikanalysen presenterades för kommunstyrelsen i december. Utredningen lämnas över till Trafikverket för fortsatt arbete.
Mattias Holmqvist, enhetschef på utredningsenheten på Trafikverket i sydöstra regionen, kan bekräfta bilden om den höga trafikbelastning på vägen.
–Det här är en brist som vi också har identifierat. Detta då det har ökat väldigt mycket trafik och därmed finns framkomlighetsproblematik kopplat till den här berömda Potatisrondellen. Vad jag har förstått så gjorde man trimningsåtgärder 2017 där man målade om körfältsindelning och breddade någon ramp och så vidare för att bli av med de mest akuta problemen som uppstod.
Trafikverkets utredning har inte startat än. Något exakt datum för den är ännu inte spikad men enligt Marcus förväntas den dra igång under sensommaren (från juli till september).
Exakt vilka åtgärder det kan bli är ännu för tidigt att säga, men Mattias förklarar att han hört om exempelvis lösningen att göra rondellen tvåfilig och att bygga en ny rondell längre ner på 32:an.
Någon tidplan för när utredningen är klar går i nuläget inte att spekulera i säger han.
– Det går inte att uttala sig om, det är ungefär som att säga hur långt ett snöre är. Det kan vara vissa delar som går jättefort att komma fram till, medan det finns andra saker som kan ta lite längre tid. Nu har ju kommunen tittat på en del saker här redan, men det kan vara att man behöver kanske ta fram ytterligare utredningsunderlag inom ramen för den här studien.
För kostnaden skrivs det generellt sett ett medfinansieringsavtal mellan Trafikverket och kommunen om hur mycket varje part ska stå för under projektets gång.