De nya kostråden kan lätt missuppfattas, anser hon. I tisdags kom "Mat vid fetma", en rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), en rapport som verkar ge stöd åt förespråkare för LCHF och andra dieter med mer fett och färre kolhydrater.
– Jag har lusläst så mycket jag kunnat om SBU-rapporten. Den vänder sig främst till folk som är kraftigt överviktiga och som har eller håller på att utveckla diabetes. Jag är tveksam till att även normalviktiga ska följa de kostråden. Jag tror fortfarande på den blandade tallriken eller medelhavsdieten. En diet där potatisen finns med, även om det är i mindre mängder än förr.
Senast i juli kom en annan rapport som stärkte Kari Pettersson i hennes uppfattning. Den visade att folk i 40-årsåldern, som stressar mycket och håller lågkaloridiet, riskerar att få hjärtproblem.
Men hon tror ändå att potatiskonsumtionen kommer att gå ner på grund av SBU-rapporten, förhoppningsvis bara under en kortare period.
– Vi är nog ett av de länder i Europa som är mest trendkänsliga. Vi kastar oss över allt nytt.
Hur ska ni branschen möta den här utvecklingen?
– Jag är fortfarande uppfylld av de skolbarn jag träffade i dag som skriker av förtjusning när de får raggmunk med fläsk. Vi i branschen måste försöka vara ute så mycket som möjligt och berätta om potatisens goda egenskaper.