När vi träffar Erika och Jonas Frost, som driver Open New Doors är det ovanligt tomt på uteserveringen, trots att solen skiner. Nyligen postade de ett inlägg där de berättade för sina kunder att de ser ett stort tapp jämfört med samma tid förra året, hela 40 procent, för att vara exakt.
– Annars brukar det vara fullt nu vid den här tiden, förklarar Jonas när vi slår oss ner vid ett av borden.
Den period på året som brukar vara mest hektisk är nu istället mycket lugnare än vanligt.
– Vi började märka av tappet i slutet av maj, början på juni. Så i början av sommaren. Vanligtvis är det just då som det brukar sätta igång för oss.
– Efter skolavslutningen brukar det sätta igång ordentligt, normalt sett. Men så har det inte varit i år, fyller Erika i.
Erika och Jonas är inte ensamma om att uppleva den här typen av tapp. De har pratat med andra i branschen som sitter i samma sits.
– Vi har flera som vi har pratat med som är i samma bransch som upplever att det rasade precis i början på sommaren, berättar Erika.
Att färre besöker restaurangen och kaféet kan bero på olika saker. En faktor är att situationen kring pandemin ser annorlunda ut nu jämfört med de två senaste somrarna.
– Dels är det många som har åkt utomlands nu i sommar, vilket de inte har gjort på ett par år. Sedan tror jag att många av de som inte åker utomlands är lite skraja gällande sin privatekonomi, och då drar man in på sådant som restaurangbesök, säger Jonas.
Det är ofta många som kommer hit från andra delar av landet, men den grupp som kommer hit mest sällan är de som bor nära.
– Det är faktiskt så att den näst största gruppen av våra gäster kommer från Stockholm. Den största är Linköpingsbor, men det är väldigt få Mjölbybor faktiskt, säger Jonas.
Vad gör ni för att försöka motverka tappet?
– Vi försöker hitta på saker för att locka hit folk. Nu drar vi igång med pizzakvällar igen och så har vi börjat med brunch. Sen är vi öppna för vad folk vill ha. Det har vi inte kunnat vara på samma sätt tidigare, förklarar Erika.
– Vi har inte riktigt hunnit med det tidigare, för att vi har vuxit så mycket. Då har vi inte haft personal till att uppfylla önskningar som till exempel att ha kvällsöppet, fyller Jonas i.
Nu känns det dock som att det finns större utrymme att uppfylla just den här typen av önskemål.
– Nu känner vi att vi har jättemycket personal, så vi behöver fylla deras arbetstid.
– Så nu har vi dels ändrat våra öppettider, så vi öppnar en timme tidigare på förmiddagen och stänger en halvtimme senare på eftermiddagen. Vi kommer även att försöka ha mer kvällsöppet till hösten.
Erika och Jonas har mängder av idéer kring hur man kan utveckla verksamheten och hitta på nya, roliga grejer som kan dra fler gäster.
– Vi planerar att försöka ha lite mer happenings, kanske lite quiz. Sen drar vi äntligen igång med matlagningskurser igen till hösten, det har vi inte kunnat ha på nästan tre år. Där har det varit stor efterfrågan, berättar Erika.
Något som blir tydligt under samtalet med Erika och Jonas är att det är just somrarna som gör att verksamheten går runt vintertid.
– Det är somrarna som bär vintrarna, för de går inte lika bra än. Om vi ska vara ärliga så är vi lite oroliga inför framtiden, säger Jonas.
– Det räcker egentligen med att vi har en eller två dåliga dagar för att det ska uppstå en oro. Det här är inte bara vårt levebröd. Det är vår dröm, förklarar Erika.