Politikerna som är för rivning

Alla vill se fler bostäder i Mjölby även om meningarna är delade om Bemab-huset. Corren har talat med politiker som vill ha bort tegelhuset och hur de ser på rivningsmotståndet.

Jan-Eric Carlsson (C)

Jan-Eric Carlsson (C)

Foto: Gunilla Rech

MJÖLBY2014-06-11 20:13

Det gamla tegelhuset kan inte samexistera med Bostadsbolagets bostadsbygge vid Svartå strand. Det anser bland annat Jörgen Oskarsson (S), Bostadsbolagets ordförande, kommunalrådet Cecilia Vilhelmsson (S) och Jan-Erik Carlsson (C), ledamot i byggnads- och räddningsnämnden.

Den hårt kritiserade rivningen av tegelhuset är samtidigt en av grundförutsättningarna för detaljplanen. Om kommunfullmäktige inte går med på detta måste hela planen tas om från början med följden att bostadsbygget kraftigt försenas, menar Bostadsbolagets styrelseordförande Jörgen Oskarsson.

– Vi har haft tre arkitekter som tittat på detta och alla är överens. Det blir en betydligt bättre entré in till staden, en plats med välkomnande grönska, säger kommunalrådet Cecilia Vilhelmsson.

Det handlar om det gång- och cykelstråk som går från Mjölby resecentrum över Svartån mot centrum.

Har ni ingen förståelse för rivningsmotståndarna?

– Jag tror att Mjölbyborna är aktsamma om staden och vill att det här blir bra, säger Jörgen Oskarsson.

Men han tror att stormen kommer att gå över och ser paralleller med Fonushuset som flyttades för att ge plats för kvarteret Hövitsmannen. Ingen tänker särskilt mycket på det huset längre, menar han.

Även om trafiksäkerheten är ytterligare ett skäl ska man inte överdriva just det argumentet.

– Det går inte att titta på bara en sak, istället måste helheten fungera, säger Cecilia Vilhelmsson.

Den nya skiss som tagits fram ska öka förståelsen för hur trevligt och lummigt det kan det komma att ta sig ut, och hur platsen kommer att bli en prydnad för staden. Det hoppas Cecilia Vilhelmsson som också vill betona att hela projektet har höga miljöambitioner.

– Ibland måste man välja. Det betyder inte att det kommer att bli lägre kvalitet på det här området, det finns heller ingen plan för vad som skulle kunna vara i tegelhuset, menar de.

Översiktsplanen med kvartershus är inte längre aktuell.

– Den här lösningen med två punkthus istället var det ingen som såg för tre år sedan, menar Jörgen Oskarsson.

Jan-Erik Carlsson är däremot inte så förtjust i den karaktär av förort som det föreslagna åttavåningshuset ger, utan skulle hellre se kvartershus i stil med de på Jerikodalsgatan i centrum. Inte heller garagelängan längsmed Kyrkogatan tilltalar Jan-Eric Carlsson, hellre vill han se mindre butiker typ handelsbodar för att paradgatan ska leva upp till sitt namn.

Däremot vill han riva tegelhuset. Han har ingen synpunkt på husets kulturvärde, eftersom han inte tycker sig kunna bedöma det. Men eftersom Kyrkogatan ska bli nya paradgatan passar inte Bemab-huset där.

– Med ökad genomfart blir korsningen Fabriksgatan Kyrkogatan även mer trafikfarlig, säger Jan-Erik Carlsson.

Han vill inte att den dag ska komma då ett barn körs ihjäl där. Dessutom fördyras hela startprocessen, pengar som kan användas till att göra området mer attraktivt.

Målgrupp ska vara äldre och barnfamiljer, gärna från Linköping, menar han.

Hans vision är även att Linköpingsbor åker till Mjölby på utflykt för att flanera längs de allt mer iordningsställda stråken längsmed Svartån.

Svartå strand ska binda ihop öst och väst och skapa en ny mitt i Mjölby.

– Jag tillhör de som ser de stora potentialerna med Svartå strand. Och då gäller det att göra rätt från början.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!