Mjölby är en expanderande kommun där det har byggts och byggs mycket under senare år. Men de nyproducerade flerfamiljshus som byggts och planerats i kommunen är oftast byggda i betong och stål. Det vill moderaten Mats Allard ändra på.
– Jag vill att Mjölby antar en träbyggnadsstrategi som gäller allt byggande, inte bara bostäder. Att bygga med trä är klimatsmart på flera sätt. Trä är en inhemsk produkt, trä är förnybart och trä är lätt och därmed lätt att transportera. Dessutom fortsätter den koldioxid som trädet tagit upp när det vuxit att fortsätta att vara bundet i så länge huset står.
I en motion till kommunen framhåller han att träråvaran kan ersätta fossila bränslen som kol och olja, möta behovet av energi och utveckla fler klimatsmarta produkter. Genom att bygga i trä istället för betong och stål skulle utsläppen kunna minskas. Som exempel tar han upp det ganska nyligen uppförda Strandparksflerfamiljshuset i Sundbyberg.
– Det är, byggt nästan enbart i trä, det gick åt 1 250 kubikmeter trä. Huset band in 880 000 kilo koldioxid bara i själva stomkonstruktionen, säger han.
Fram till och med 1994 var det förbjudet av brandskäl att bygga trähus som var högre än två våningar. Då ändrades byggnormen så att det blev tillåtet att bygga trähus så länge de uppfyllde byggreglerna i lagstiftningen. Sedan dess har intresset för att bygga högre hus ökat, inte minst av klimatskäl. Skellefteå och Växjö är två av de kommuner som ligger i framkant när det handlar om att bygga i trä.
– Allt som du tar under jord är ändliga resurser medan det som du tar ovan jord är oändligt, säger Mats Allard och syftar på att betong bland annat består av ändliga material som grus, berg och sten och stål av malm.
Han tycker att Mjölby, till skillnad från exempelvis grannkommunen Linköping, är lite konservativt när man ser på de byggen som nu planeras.
– Skisserna på det planerade äldreboendet ser till exempel ut att vara i stål och betong.
Allard tycker att det är dags för kommunen att börja tänka nytt och vara mer proaktiv, inte minst med tanke på kommunens klimatstrategi som togs förra året. Att bygga klimatsmart borde vara en självklarhet.
– Vi måste förhålla oss till Agenda 2030 där det övergripande målet handlar om att minska koldioxiden i atmosfären, säger Mats Allard.
Anna-Lena Sörenson (S), som är ordförande i tekniska nämnden där även Mats Allard är ledamot, säger att frågan om ökat byggande i trä har diskuterats vid ett par tillfällen. Hon är öppen för förslaget men vill ha mer underlag från tjänstemännen.
– Vi behöver mer kunskap, säger hon.
På förvaltningen är inställningen densamma hos fastighetschefen Viktor Broomé. Han poängterar också att det krävs mer kompetens om för- och nackdelar, inte minst ur ett livscykelperspektiv.
– Vi har 17 hållbarhetsmål att hålla oss till. En del i det kan kopplas till livscykelperspektivet, säger han och tar som exempel att en tegelfasad, som kan kosta mer i byggskedet men som i stort sett är underhållsfri, på sikt kan bli billigare än en träfasad som måste underhållas.
Han tycker dock att motionen är bra eftersom den kan leda till att kommunen tittar mer djupgående på för- och nackdelar med en sådan strategi.
– Vi är flexibla och följer utvecklingen, och om vi ska gå vidare är en politisk fråga, säger Viktor Broomé.
Motionen har nu lämnats över till Mjölbys kommunstyrelse för beredning.