Polisen hittade jaktvapen – 26-åring åtalas för grovt vapenbrott

Trafikpolisen stoppade i juni förra året en 26-årig man i Mjölby – och hittade två jaktvapen. Nu har 26-åringen åtalats för grovt vapenbrott.

Trafikpolisen stoppade en 26-årig bilförare i Mjölby och hittade två jaktvapen. (Bildne är tagen i ett annat sammanhang.)

Trafikpolisen stoppade en 26-årig bilförare i Mjölby och hittade två jaktvapen. (Bildne är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: Johan Nilsson/TT

Mjölby2024-06-02 16:00

Enligt åklagaren överlät en 75-årig man fem jaktvapen till den 26-årige mannen. Överlåtelsen ska ha skett den 8 juni förra året i Sigtuna kommun. 75-åringen hade rätt att inneha vapen till skillnad från 26-åringen. 

Enligt åklagaren betalade 26-åringen för vapnen med smycken – som vid en granskning visade sig vara oäkta. 

Samma dag som överlåtelsen skedde stoppades 26-åringen av trafikpolisen när han körde bil på Brahegatan i Mjölby. Polisen hittade två jaktvapen. På ett av vapnen säkrades 26-åringens dna. På en plastpåse med ammunition säkrades mannens fingeravtryck. 

26-åringen visade sig vara påverkad av kokain. 

Åklagaren har nu åtalat 26-åringen vid Attunda tingsrätt för en rad brott: Grovt vapenbrott, ringa narkotikabrott, grov olovlig körning samt rattfylleri. I förhör har 26-åringen, som sitter häktad i väntan på rättegång, endast erkänt att han gjort sig skyldig till ringa narkotikabrott. 

Även 75-åringen som ska ha överlåtit vapnen åtalas för grovt vapenbrott. Han nekar till brott. 

Åklagaren skriver i stämningsansökan att vapenbrottet bör bedömas som grovt "då det handlat om flera vapen, vapnen har varit av särskilt farlig beskaffenhet, vapnen har innehafts på en allmän plats eller i ett fordon på allmän plats samt eftersom vapnen innehafts i en sådan miljö där de typiskt sett kan befaras komma till brottslig användning". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!