Efter förra valet samlade sig (S), (C), (KD) och (MP) för att styra Mjölby och det resulterade i en viss svekdebatt. Hur kunde de borgerliga byta fot så där?
– Jag var en av dem som bytte sida sist, säger Tommy Engback, och det var givetvis med viss vånda. Vi var ju tvungna, för att få en hållbar majoritet. Och det har blivit väldigt lyckat, måste jag säga. Alla jobbar för kommunens bästa, och vi lyssnar på varann.
Ändå vill han vara öppen för andra tänkbara samarbeten.
– Vi får utgå från valresultatet. Nej, jag utesluter inte samarbete med någon - utom med (SD) så länge de präglas av sina rötter och sin historia. Det är krafter som förstör. (SD) måste göra upp med sitt förflutna.
Kommer KD att klara sig kvar i riksdagen?
– Vi har tyvärr legat lite risigt till. Men jag tror att det ordnar upp sig i slutänden, när folk funderar över helheten vid valurnorna.
Tommy Engback blev själv kristdemokrat för familjepolitikens skull. Han kom från Göteborg och mötte kärleken i Östergötland, så här blev han kvar.
– Det var i slutet av 90-talet. Vi började fundera på att skaffa barn, och jag föll för valfrihetstanken. Människor måste själva bestämma hur de vill ordna omsorgen om sina barn. Så jag blev först ersättare i förskolenämnden, sedan ledamot i skolnämnden och så småningom kom jag in i kommunstyrelsen.
Han har ingen kyrklig bakgrund men är numera engagerad i Andreaskyrkan.
– Det behövs inte. Men man behöver inte ens vara kristen för att gilla och rösta på det här partiet, säger han.
Han upptäckte snabbt att han gillade det politiska arbetet.
– Det är roligt att jobba för utvecklingen i Mjölby kommun. Givetvis är det mindre kul med besparingskrav, men man måste ta ansvar även då. Och det vänder ju. Nu har det gått bra i många år och vi bygger skolor, äldreboenden och bostäder.
Inte bara dyra bostäder längre, understryker han och är glad för smålägenheterna vid gamla Bebbes.
Men hur är det med äldreboendet? Det är svårt att besluta om lokaliseringen?
– Ja, frågan har bollats fram och tillbaka alldeles för länge. Det är sådant som kan undvikas med bättre planering.
Var ska det byggas tycker du?
– Inte vid Lidl i alla fall, snarare i närheten av Kungshögahemmet. Men vi måste också fortsätta bygga ut LSS-boenden både i Mjölby och Mantorp, och så den nya skolan.
Var?
– Vi har ju köpt mark vid Eldslösa. Vi måste också bygga ut skolan i Mantorp, inklusive förskola, och kanske i Skänninge.
Hela kommunen ska växa och utvecklas, menar han. Även på landsbygden behövs nya bostäder. Många gamla vill stanna kvar i sin bygd, även om de inte längre kan bo kvar i sitt stora hus, eller på gården.
– Landsbygden är viktig för oss alla. Vi behöver satsa på att utveckla miljövänliga drivmedel till maskinerna och teknik som är klimatvänlig.
Mjölby har ett guldläge med E4, pendeln, flera attraktiva små orter och ett expansivt och framgångsrikt näringsliv, påpekar han. Utvecklingsmöjligheterna var skälet till att låta kommunens bolag Fami köpa Gallerian i centrum.
– Ska vi expandera kan vi inte ha en döende stadskärna. Vi var tvungna att göra något. Ambitionen är först att få ordning på fastigheten, och sedan utveckla den. Kanske ska vi ha en bowlinghall i källaren? Show rooms för företag, mötesplatser för Mjölbyborna?
De är snart 30 000, påpekar han.
– Vi måste tänka offensivt. Anställa en centrumledare med driv. Då kan det bli snabba resultat och hela centrum får nytt liv.
Fotnot: LSS-boenden är avsedda för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.