Det är inte i fösta hand för resenärernas skull som trafikverket vill göra den här satsningen som man beräknar att sätta i verket om tre år.
– Bakgrunden är att stationsområdet inte är optimerat för trafiken. De två stora stråken, stambanan och Bergslagsbanan korsar varandras spår. Vi skulle behöva bygga om spåren, berättar Mattias Gyllenswärd som är åtgärdsplanerare på Trafikverket.
Den viktigaste effekten för resenärerna är att det kan bli mindre förseningar på grund den trängsel som råder mellan de olika tågpassagerna och angöringarna på stationen.
– Det handlar om att vi har en kapacitetsbrist i dag. Tåg måste vänta på varandra för att komma in på stationsområdet, säger Mattias Gyllenswärd.
Men det mest uppenbara och synliga resultatet blir att det tillkommer en plattform för tågen mot Motala.
Åtminstone Bergslagstågen kommer att ankomma och avgå vid denna tredje perrong. Den kommer att byggas närmast den före detta Kvarnen och fram till det röda gamla godsmagasinet. Anslutning sker från gång- och cykeltunneln under spårområdet. Från Magasinsgatan och bil- och cykelparkeringarna där, som troligen kommer att utökas, ska man lätt nå den nya plattformen.
– Vi har inlett ett gemensamt arbete om en avsiktsförklaring tillsammans med kommunen och fastighetsägaren till kvarnbyggnaden, säger Mattias Gyllenswärd.
Exakt hur det kommer att påverka pendeltågsresenärerna kan han inte säga i dagsläget.
Det har tidigare framkommit kritik från pendlare. Dels för att det blir långa förflyttningar mellan och längs plattformar vid byte på Mjölby station. Dels för att tidtabellen inte passar för dem som pendlar mellan Motala och Boxholm när de byter tåg i Mjölby. Om dessa saker kommer att påverkas vid en ombyggnation kan Mattias Gyllenswärd inte svara på.
Kommunens del i det hela handlar om att se till att cykel- och gånganslutningar finns och att parkeringar iordningställs.
– Det finns inga beslut ännu. Det ska först till en avsiktsförklaring. Vi vet ännu inte om det kommer att behövas ett detaljplanearbete eller marköverlåtelseavtal, säger kommunens exploateringsingenjör Ketil Kindestrand.
En annan osäkerhetsfaktor är den framtida användningen av kvarnbyggnaden, som får den nya plattformen alldeles intill. På Bleckenstad gård som äger fastigheten finns det önskemål om att bygga om till bostäder. Det kräver helt säkert ett detaljplanearbete, och överväganden om buller, vibrationer och farliga godstransporter.
Ytterligare en fråga är den så kallade Hästholmsbanan. I Trafikverkets utredning nämns den, och kommunens önskemål om att köpa marken för den fortsatta exploateringen av Svartåstrand. "Trafikverket har i dagsläget ingen efterfrågad användning av spåret", konstateras i utredningen.