Så kommer den stora flyttkarusellen gå till

Mjölbys nya skola Lejonbacken har just börjat byggas. Fjärdeklassarna idag på Lagmansskolan kommer bara få en termin i den nya skolan innan de måste flytta tillbaka.

Vi går igenom planen

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2024-10-12 10:00

Nyheten i korthet

  • Mjölby kommun inleder en omfattande flytt av elever mellan skolor, med start nästa höst. Förändringarna involverar flera skolor.
  • Vissa elever kommer att behöva byta skola upp till tre gånger. Trots detta tror kommunen att eleverna är engagerade och villiga att anpassa sig på grund av deras involvering i processen.
  • Frågan om framtiden för Vasaskolan är ännu olöst. Vårdnadshavare har uttryckt oro över buller och trängsel under Lagmansskolans ombyggnad.

– Vi har jobbat mycket med elevinflytande och vi tror att de som går i fyran nu kommer att vilja följa med våren 2027, även om det blir en kort tid. De känner sig nog delaktiga i den nya skolan, säger Linda Hedlund, verksamhetschef för F–6 i Mjölby.

Redan nästa höst inleds den stora skolrockaden. Då ska alla Mjölby tätorts högstadieelever gå på den nyrenoverade och utbyggda Lagmansskolan, säger Caroline Hedvall som är verksamhetschef för högstadiet.

– Då flyttar man in i nya rymliga lokaler. De är byggda för upp till nio paralleller i varje årskurs, säger hon.

undefined
Så kommer eleverflyttningarna gå till.

Nio paralleller är väl tilltaget och bygger på en befolkningsprognos som nu reviderats nedåt. Varken Sveriges eller Mjölbys invånarantal ökar så snabbt. Mer troligt är sju eller åtta klasser per årskurs.

Nya specialsalar har inretts, helt nytt skolkök och matsal i en tillbyggnad och skolgården görs om för att passa äldre elever. Allt ska vara färdigt i mars. Redan nu är rektorn Joachim Stigenhed även rektor för Blåklintskolans högstadium – för att underlätta flytten nästa höst. 

En fråga som ännu inte är löst är tillgången på idrottshall på Lagmansskolan. Troligtvis kommer Dackeskolans hall behöva användas som reserv innan Lejonbackens skola är klar.

undefined
"Vi har jobbat mycket med elevinflytande och vi tror att de som går i fyran nu kommer att vilja följa med våren 2027", säger Linda Hedlund, verksamhetschef för F–6.

I augusti flyttas Blåklintskolans 7–9-klasser över som de är idag. Då blir skolan renodlad F–6.

– Vi har ingen tanke på att splittra klasserna i årskurs 8 och 9 vid flytten till Lagmansskolan. Låg- och mellanstadiet kommer till en början att gå i paviljongerna som redan finns på Blåklint, medan klassrum görs i ordning och anpassas. Därefter flyttar F–6-klasserna in i nuvarande 7–9:s lokaler, säger Linda Hedlund.

undefined
Mikael Dahlqvist är lokalsamordnare i Mjölby kommun. Han berättar att det snart kommer startas en utredning kring Egebyskolan. Inriktningen är att skolan ska bli en F-6-skola.

Även Lagmansskolans paviljongers dagar är räknade. Mellanstadieeleverna går kvar där till hösten 2026. Sedan ska paviljongerna bort från både Lagman och Blåklint.

– Då får vi mer sammanhållna skolor med en rätt anpassad utemiljö. Skolmiljön på Lagmansskolan har utvecklats utifrån synpunkter och är nu fungerande, menar Linda Hedlund.

undefined
Blåklintskolan blir en F–6-skola nästa höst. Högstadiet flyttar till Lagmansskolan.
undefined
Lagmansskolan blir tätortens enda högstadieskola från nästa höst. I ytterligare tre terminer kommer tre paralleller fyror, femmor och sexor att ha sin undervisning i skolans paviljonger.

I januari 2027 går nästa stora flyttlass. Lejonbackens skola, vars namn eleverna själva valt, ska stå färdig i skogen mellan Sjunningsfält och Bockarpsvägen. Det är eleverna från Lagmansskolans paviljonger och från Vasaskolan som flyttar in.

– Så ser planeringen ut i dagsläget, men man kan ju aldrig veta, säger Linda Hedlund.

undefined
Fram till jullovet 2026–2027 kommer paviljongerna vid Lagmansskolan att hysa mellanstadieelevers undervisning. Sen ska de plockas bort.

Även om det för vissa elever blir tre skolbyten, och bara en enda termin på en av skolorna, tror hon att det blir svårt att göra annorlunda.

– Barnen har varit med och följt processen, de fick rösta på namn och de var där nyligen och tog första spadtaget. Eleverna själva vill flytta och vara med om att starta upp skolan. De är förväntansfulla, menar Linda.

undefined
Mikael Dahlqvist, Linda Hedlund och Caroline Hedvall berättar om de olika faserna i skolombyggnaderna och elevflyttningarna.

Egebyskolan planeras också bli en F–6-skola med upp till tre paralleller, precis som Blåklint och nya skolan. Men det blir en senare fråga hur den ska vara enligt utbildningsförvaltningen. 

– I dag flyttar eleverna på Egebyskolan över till Blåklint när de börjar fyran, och så kommer det att fortsätta tills vidare, enligt Mikael Dahlqvist som är lokalsamordnare. 

Därmed blir det fortsatt två skolbyten under grundskoletiden för de eleverna. Frågan hur och om Egebyskolan ska byggas om skjuts upp att ta ställning till. Där finns fortsatt även anpassad grundskola.

En sak som också påverkar skolorganisationen är det fria skolvalet. Föräldrar och deras barn har alltid möjlighet att söka till en annan skola. Men det tillgodoses i så fall i mån av plats. 

undefined
Vad som kommer hända med Vasaskolan när Lejonbackens skola öppnar är inte klart än. "Det blir kommunens uppgift att ta ställning till. Det blir en samhällsbyggnadsfråga och en politisk fråga", säger Caroline Hedvall.

Ett annat frågetecken är Vasaskolan som 2027 kommer bli tom.

– Det blir kommunens uppgift att ta ställning till. Det blir en samhällsbyggnadsfråga och en politisk fråga vad som ska hända med den fastigheten, menar Caroline Hedvall.

undefined
Vasaskolan töms på elever 2027 när den nya Lejonbackens skola är inflyttningsklar. Vad kommunen vill använda den till är ännu oklart.

Vårdnadshavare till elever på Lagmansskolan har anonymt hört av sig till Corren om problem under byggtiden. De har även skickat en anonym skrivelse till kommunen. De klagar på trångboddhet och buller, som de menar påverkar trygghet och studiemiljö.

– Vi har bemött en del synpunkter om mellanstadiet på Lagmansskolan. Där har det gjorts ett arbete när det gäller studiero, telefonanvändning. Sedan har säkert rektorerna fått frågor på föräldramöten, säger Caroline.

undefined
Tredje våningens skolsalar är just nu under ombyggnad på Lagmansskolan. De ska vara klara i mars, liksom personalutrymmen och skolgårdens utformning.

– Vi har löpande gått ut med information om ombyggnader och flyttplaner till vårdnadshavare, lägger hon till.

Hon menar att det varit en påfrestning både för personal och elever under byggtiden.

– Men jag tror att det skapar en motivation och ett lugn i att man ser att det blir fina nya och fräscha lokaler, säger Caroline Hedvall.

undefined
Mikael Dahlqvist, Caroline Hedvall
och Linda Hedlund är alla involverade i flyttkarusellen som snart drar igång ibland skolorna i centrala Mjölby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!